Varför tar regionerna inte hand om de sympatikusskadade?

Artikeln nedan handlar om hur regionerna diskriminerar de sympatikusskadade patienter som fått svåra biverkningar som en följd av operationen, en behandlingsmetod som var vanlig på 90-talet. Om du finner den här artikeln intressant, då kanske du också är intresserad av våra andra artiklar på vår artikelsida

Texten är skriven av docent och överläkare Carl Swartling, specialistläkare i dermatologi och hyperhidros, som jobbat med hyperhidros i närmare 30 år. Artikeln är därefter faktagranskad av Hans Naver, MD, PhD, neurolog och pionjär vid behandling av hyperhidros med botulinumtoxin.

Av Carl Swartling

Regionerna behandlade i stor omfattning under 90-talet patienter med hyperhidros från händer, armhålor och ansiktet, samt svår ansiktsrodnad genom att förstöra delar av det sympatiska nervsystemet i bröstkorgen, s k sympatektomi. Många blev hjälpta av operationen, men andelen som fick biverkningar var stor. Bland annat rapporterade upp till 60 % kompensatoriska svettningar på bålen, ljumskar/rumpa, ben och fötter hos svenskar opererade i Borås (1). I en dansk studie upplevde 90 % kompensatoriska svettningar till följd av operationen och 35 % av de opererade upplevde besvären som svåra att tolerera (2).

I Sverige uppmärksammade SVT (Norra Magasinet, hela programmet kan ses längre ner) operationsmetoden och visade samtidigt på de svåra biverkningar som drabbade patienterna. Dödsfall, hjärtsvikt, vita händer (Raynaud syndrom), nervsmärtor och framför allt kompensatorisk svettning nedom bröstvårtorna förekom bland de 1000-tals som opererades i Sverige. Naver och Aquilonius rekommenderade botulinumtoxin redan 1998 som behandling före sympatektomi (3). Det bör anses självklart att en lokalbehandling med botulinumtoxin med få lokala biverkningar, provas först, innan eventuella stora operativa ingrepp på nervsystemet görs, men så var inte fallet i Sverige 1998.

Farlig behandling fortsätter trots varning

Privata kliniker fortsatte att göra operationerna i stor omfattning på privata kliniker men det skedde också i regionernas regi. Socialstyrelsen ingrep med rekommendationer år 2000 (Hamberger och Haglund) ”där operationen bara skulle göras om all annan terapi inklusive botulinumtoxin hade prövats” (4). Operationerna minskade i antal men dessvärre följdes inte rekommendationerna förrän ytterligare ett dödsfall inträffade 2003 (5). Idag lever 100-tals, kanske 1000-tals patienter med livslånga handikapp efter sympatektomierna.

Botuliumtoxin kan hjälpa patienter med kompensatoriska svettningar

Svettmottagningen och dess systerkliniker i Köpenhamn och Oslo, har behandlat 200-300 patienter med kompensatoriska svettningar med botulinumtoxin och ibland med tillägg av tablettbehandling (Ditropan, Plendil) och kan då förbättra livskvaliteten hos 9 av 10 (6-7). Regionerna har tidigare hjälpt patienter med kompensatorisk hyperhidros med gott resultat men har nu övergett patientgruppen p.g.a. ändrade riktlinjer.

Vi kan ifrågasätta regionerna och läkarnas omdöme att tidigare behandla patienter med hyperhidros med sympatektomi när annan potent behandling utan allvarliga biverkningar presenterades redan 1998 i Läkartidningen.

Idag ifrågasätter vi regionernas inställning till att inte ge sympatikusskadade adekvat behandling. Patienterna som är sympatikusskadade behandlas idag privat, men bara de som är tillräckligt rika. Varför tar inte regionerna hand om de patienter som de skadar? Det är diskriminerande!

Norra Magasinet om sympatektomioperationer. Källa:SVT med tillstånd
Källhänvisningar
  1. https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldPdfFiles/1999/19087.pdf
  2. Licht PB, Pilegaard HK. Compensatory hyperhidrosis after sympathectomy for hyperhidrosis. Ugeskr Læger 167; 23:2526-2528.
  3. Aquilonius SM, Naver H. Ny behandlingsprincip vid svåra svettningsbesvär. Injektioner av botulinumtoxin kan ersätta nervavskärning. Läkartidningen 1998; 95: 3658-9.
  4. https://www.bt.no/nyheter/innenriks/i/rM1M0/slutt-paa-operasjoner-i-sverige
  5. https://sverigesradio.se/artikel/199481
  6. Anna Karlsson-GrothAlma RystedtCarl Swartling. Clin Auton Res. 2015 Jun;25(3):161-7. doi: 10.1007/s10286-015-0278-x. Epub 2015 Mar 14. Treatment of compensatory hyperhidrosis after sympathectomy with botulinum toxin and anticholinergics
  7. Kristoffer Ekberg. SKRIFTLIG RAPPORT. Läkarprogrammet, självständigt arbete 30(hp). Livskvalitet hos patienter med Kompensatorisk Hyperhidros efter Sympatektomi – En analys av DLQI och BTX-behandling.