Vem med hyperhidros ska få behandling?

Artikeln nedan handlar om hur regionerna nekar hyperhidrospatienter välfungerande, godkända behandlingmetoder som botulinumtoxin och MiraDry framför en billigare ej godkänd behandlingsmetod, Ditropan. Du kan läsa mer om Ditropan i en separat artikel, samt om behandling med antikolinergika på Hyperhidrosföreningens hemsida.

Texten är skriven av docent och överläkare Carl Swartling, specialistläkare i dermatologi och hyperhidros, som jobbat med hyperhidros i närmare 30 år. Artikeln är därefter faktagranskad av Hans Naver, MD, PhD, neurolog och pionjär vid behandling av hyperhidros med botulinumtoxin

Av Carl Swartling

Det finns en lång erfarenhet av att behandla hyperhidros från alla ställen på kroppen med botulinumtoxin (1). Dessa kroppsområden är armhålor, händer, fötter, ljumskar/rumpa, ansikte/huvud och bålen. På Akademiska sjukhuset behandlade man dessa områden i 20 år! Det är så kallad beprövad erfarenhet. Region Stockholm remitterade patienter till just Akademiska Sjukhuset i Uppsala fram till 2009 då regionen själv behandlade samtliga områden på kroppen som besvärade (2). 2012 ändrade Region Stockholm sina riktlinjer över en natt och behandlar därefter bara vuxna med rinnande handsvett, övriga rekommenderar man tabletter och psykoterapi (3).

Vilka områden bör behandlas?

Varför ska patienter som besväras av uttalad svettning från fötterna, huvudet, ljumskarna eller bålen inte få hjälp i motsats till de som svettas uttalat från händer och armhålor? Varför erbjuder regionerna bara tablettbehandling (Ditropan) till alla patienter som inte lider av hyperhidros från händer och armhålor? Tablettbehandling är inte en godkänd behandling mot hyperhidros. Botulinumtoxin är däremot en godkänd terapi för hyperhidros, liksom mikrovågsbehandling (MiraDry). Varför exkluderar regionerna patienter med hyperhidros beroende på varifrån på kroppen de svettas? Det är diskriminerande!

Regionerna talar bara om evidens när det passar dem

Regionerna hänvisar oftast till brist på evidens vid behandling med botulinumtoxin av andra områden än händer och armhålor. Samtidigt har regionerna tidigare behandlat alla andra områden i 20 år. Varför ändra plötsligt och ersätta tidigare fungerande behandling och nöjda patienter med en tablettbehandling (Ditropan) som inte är godkänd för hyperhidros och har potentiellt farliga biverkningar? Regionerna talar gärna om evidens för att slippa använda botulinumtoxin, men vill inte tala om evidens vid behandling med tabletter (Ditropan).

Ska vården vara en klassfråga?

De rika behandlas nu via privata försäkringar eller ur egen ficka, när regionerna ändrat sina riktlinjer. Alla andra svenskar hänvisar de som tidigare nämnts till tabletter (Ditropan) med sämre effekt och fler allvarliga biverkningar. Alla med hyperhidros behandlas inte lika i Sverige 2020. Det är diskriminerande!

Källförteckning
  1. Naver H, Swartling C, Aquilonius S-M. Treatment of focal hyperhidrosis with botulinum toxin type A. Brief overview of methodology and 2 years’ experience. Eur J Neurol. 1999;6 (suppl 4): S117-S120.
  2. https://sammantradeshandlingar.sll.se/sites/sammantradeshandlingar.sll.se/Handlingar/HSN/2012/(08)%2025%20september/10%20Tjansteutlatande%20samt%20skrivelsen.pdf                        
  3. https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/patienter-hanvisas-felaktigt-till-terapi/