Artikeln nedan handlar om hur regionerna diskriminerar barn genom att endast erbjuda tablettbehandling som inte är godkänd för hyperhidros framför botulinumtoxin som ÄR godkänd. Du kan läsa mer om behandling med botulinumtoxin på Hyperhidrosföreningens hemsida.
Texten är skriven av docent och överläkare Carl Swartling, specialistläkare i dermatologi och hyperhidros, som jobbat med hyperhidros i närmare 30 år. Artikeln är därefter faktagranskad av Hans Naver, MD, PhD, neurolog och pionjär vid behandling av hyperhidros med botulinumtoxin
Av Carl Swartling
Varför ger inte regionerna barn behandling av hyperhidros? Det är ju en barndiagnos!
I en studie av 366 barn analyserades barnens berättelser och deras livskvalité uppskattades med validerade frågeformulär (1). Många barn beskrev att de inte kunde göra sitt bästa i skolan, att de kände sig äckliga och att de också tidigt utvecklade beteenden för att undvika att visa sina blöta kroppsdelar. Mätresultat från de besvarade frågeformulären visade följaktligen på en starkt negativt påverkad livskvalité hos barnen (1).
När personligheten danas i tonåren är behandling av hyperhidros sannolikt extra viktigt. Regionerna erbjuder tabletter (Ditropan) till barnen i första hand och endast från 17 års ålder hjälp från händer och armhålor med botulinumtoxin om det visar sig att tabletterna inte fungerar (2). Samtidigt är botulinumtoxin en behandling med få lokala biverkningar som är godkänt från 12 års ålder (3). Botulinumtoxin kan också användas med få biverkningar på yngre barn än 12 år då erfarenheten är stor att behandla med botulinumtoxin från 2 års ålder för annan diagnos (3).
Att inte behandla barn är diskriminerande!
De första diskriminerande riktlinjerna av hyperhidros kom från Stockholms Läns Landsting 2012. Där framgick att:
- inga barn skulle behandlas med botulinumtoxin
- endast vuxna med rinnande handsvett vid undersökningen skulle behandlas med botulinumtoxin
- övriga rekommenderades KBT (psykoterapi)
Riktlinjerna byggde inte på vetenskap eller beprövad erfarenhet, men ändå var vi bara en handfull läkare som protesterade (4).
Dagens nationella riktlinjer är också ålderdiskriminerande och erbjuder alla under 17 år tablettbehandling (Ditropan) som inte är godkänd för hyperhidros. Tabletterna påverkar hjärnan. Varför inte behandla barn med botulinumtoxin i stället för tabletter? Botulinumtoxinet har nämligen färre biverkningar och påverkar inte hjärnan! Botulinumtoxin är godkänt från 12 års ålder och kan användas även vid behov till yngre. Varför inte hjälpa barnen i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet? Det är diskriminerande!
Källhänvisningar
- Sandra ERIKSSON MIRKOVIC, Alma RYSTEDT, Mie BALLING and Carl SWARTLING. Hyperhidrosis Substantially Reduces Quality of Life in Children: A Retrospective Study Describing Symptoms, Consequences and Treatment with Botulinum Toxin. Acta Derm Venereol 2018; 98: 103–107.
- https://ssdv.se/images/HyperhidrosUppdaterat171114.pdf
- https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20091117000049&userType=0
- https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/patienter-hanvisas-felaktigt-till-terapi/