Henrik, 46 år, Mäklare

Vid 25 års ålder märkte jag en tydligt ökad svettning från armhålorna. Jag hade just börjat på mitt första riktiga jobb som säljare av konsulter inom IT. Arbetet bestod av dagliga kundmöten med en hel del stress.

Det började med korta perioder av blöta fläckar under armarna vid stress som torkade ut under dagen när stressen blev mindre. Ju mer tiden gick så eskalerade intensiteten av svettningar och jag fick ha lager på lager under kavajen för att det inte skulle synas. Det räckte ändå inte. Jag gick omkring med stora saltfläckar, motsvarande 30 cm i diameter, som sträckte sig in på bröstet av kavajen. Till slut hade jag 2-3 ombyten med mig på kontoret och alltid svarta kläder. Detta drabbade mig såklart hårt i mitt arbetsliv, då kunder kommenterade utseendet. Fick kommentarer även av mina kollegor och chefer. Socialt drabbades jag också, de gånger jag skulle träffa vänner, potentiella flickvänner eller bara gå ut på krogen. Många gånger avstod jag från att träffa folk för att jag kände mig äcklig och ofräsch.

Jag har även handsvett som jag lidit av hela mitt liv, men det har jag lärt mig hantera då det inte innebär något synligt. Jag kom i kontakt med Svettmottagningen via en bekant som också lider av hyperhidros. Det kan inte nog understrykas hur mycket det har betytt för mitt liv att jag kunde få behandling. Mitt liv fick en mening igen och jag är mer framgångsrik i mitt arbetsliv samt mitt privatliv.

Idag arbetar jag som mäklare i ett högt tempo och det funkar. Jag har en familj och barn vilket jag inte är säker på att jag hade haft om jag inte hade fått hjälp. Jag har nu tagit botulinumtoxin i armhålorna sedan slutet på 2005 och behöver fylla på 3 gånger per år. I början var det kostnadsfritt vilket underlättade min situation mycket då jag inte tjänade så mycket vid den tidpunkten. Sedermera ansåg man detta som ett skönhetsingrepp och det kostar mig nu 10.000 kr per år.

Det är anmärkningsvärt att man anser att sprutor i armhålan är ett skönhetsingrepp. Tänk på de som inte har råd! Jag tror mörkertalet är enormt med patienter som lider av hyperhidros och som skulle kunna må så mycket bättre med adekvat hjälp.