Yvonne, 72 år, pensionär

Vid minsta lilla ansträngning när temperaturen är över 20 grader, rinner svetten från pannan ner i ögonen, från näsa och överläpp in i mun, svetten från bysten luktar illa och jag måste därför ha deodorant och trosskydd i BH:n.

Jag kan inte använda solskyddskräm, dag- och nattkräm eller kosmetika.

För mig började svetten vara som värst vid 50 års åldern. Jag var ute och dansade, men skämdes så mycket för att svetten bara rann och håret blev plaskblött. Jag var tvungen att gå på toaletten för att torka håret under handfönen, vilket kändes pinsamt när alla skrattade åt mig. Kunde heller inte sminka mig och blev en ”färglös tant”.

Jag har opererats för cellförändringar, haft hjärtinfarkt, stroke, tumör i tarmen, inopererade linser i ögonen, magmunsbrock, restless legs, diabetes och underfunktion av sköldkörteln.

Av alla mina sjukdomar upplever jag hyperhidros som den VÄRSTA. Jag har fått hjälp av landstinget med alla mina sjukdomar utom den värsta – hyperhidros. Betalar 4600kr var 3-4 månad.

Jag minns när jag var 10 år och min lärare sade att jag hade armsvett och bad min mamma att köpa aluminiumklorid. Så började det. Numer svettas jag inte från armhålorna.

Kommer även ihåg en tjej i min klass som aldrig ville vara med på bollspel eller dansa på gymnastiken. Hon var för det mesta ensam och hade inga kamrater. En dag frågade jag, varför hon inte ville vara med oss andra. Efter mycket om och men, berättade hon, att hon skämdes så mycket för sin uttalade handsvett, men jag fick absolut inte berätta det för någon annan.

Jag kan inte glömma henne och jag tyckte mycket synd om henne.

Nu vet jag hur det känns att lida av hyperhidros.