Ida, 24 år

Jag var 12 år när jag började besväras av mina svettningar, jag slutade använda t-shirt, slutade räcka upp handen i skolan. Folk frågade om jag aldrig tvättade mig eftersom jag svettades och luktade jämt. Jag har alltid sedan dess haft svettringar i armhålorna á 10×10 cm 3 minuter efter dusch och ny tröja, och svetten torkar aldrig eftersom det hela tiden kommer ny. Mina deodoranter torkar aldrig och har utebliven effekt. 

Jag var till vårdcentralen flertal gånger i puberteten där de antog att det var hormonellt och nog skulle gå över med tiden. Det gjorde det inte. 

Vid 20 års ålder sökte jag hjälp en gång till, då började behandling med olika typer av tabletter för hyperhidros. Dessa hjälpte ej. Jag blev remitterad till hudläkare vilka bekräftade diagnos och remitterade mig för botulinumtoxinbehandling, efter 4 års väntan med returnerade remisser så valde jag att själv betala 20.000 för MiraDry-behandling. Den gjorde mitt liv bättre i ca 6 månader, sedan återkom svettningarna i stor utsträckning. 

Jag är 24 år och har varit tvungen att använda mina enda besparingar för att desperat försöka bli hjälpt i en sjukvård utan kunskap och utan bra och hållbara behandlingar för hyperhidros. Jag känner mig så enormt kränkt över att ingen bryr sig om vår sjukdom och jag har även haft psykiska besvär kopplat till detta under 12 års tid. 

Så denna sjukdom gör mig deprimerad, fattig och sänker min livskvalitet enormt.