Amir, 35 år, sjuksköterska

Mina problem började på riktigt för 2 år sedan. Innan dess hade jag visserligen varit känslig för värme men inte på det här sättet.

I mina ungdomsår kunde jag åka på solsemester till södra Europa och alltid svettas mer än mina vänner under varma temperaturer. På den tiden var detta inget problem som störde mig i vardagen, det var endast under väldigt varma temperaturer. 

Det märks att kroppen förändras efter 30 års ålder och mina problem började på allvar för två år sedan. Konstanta svettningar dygnet runt oavsett årstid. Det räckte med att jag kunde gå till mataffären för att handla mat och komma hem helt svettig i ansiktet och ryggen. Mataffären låg då, 2-300 meter bort från hemmet. På arbetsplatsen där jag arbetade (arbetar som sjuksköterska) kunde jag efter ett akut fall vara tvungen att byta arbetskläder pga all svett. 

Under sommarmånaderna behöver jag nu för tiden byta kläder 2-3 gånger under ett arbetspass när värmen har varit som jobbigast! Det gör ju också att jag blir sur och grinig, dels är det jobbigt att konstant svettas men att också gå runt svettig är inte speciellt trevligt. Det är otroligt pinsamt när jag sitter med fläkten i full gång och en tidning i andra handen för att kyla ner mig, samtidigt som andra kollegor ser på mig med tveksamma blickar.

Initialt led jag av hormonella problem som jag fick hjälp för vilket jag trodde var orsaken till mina svettningar men när mina hormonvärden blev normala och jag fortsatte svettas då insåg jag sakta men säkert att detta var något annat. Jag började misstänka hyperhidros och symtom passade in på mig. Jag har de senaste åren flyttat högre och högre upp i landet för att bo i behagligare temperaturer just för att undvika att svettas så pass mycket, (läs Norrland).  Det har hjälpt en del! 

Jag sover med fönstret öppet på vintrarna!! När det är -20 grader är jag i himmelriket. Min lägenhet är som en igloo på vintrarna och det är så skönt! Fråga mina föräldrar vad de tycker när jag är på besök hos dem under julen och jag får sova i mitt gamla pojkrum. De förstår inte hur jag kan sova i ett rum med en temperatur på 10 grader eller lägre. Jag har berättat detta för mina föräldrar och de förstår nu vad det handlar om. Inget jag går och skäms över. Pappa har vissa drag över att svettas för mycket, särskilt på somrarna men inte alls samma symtom som jag har. Misstänker att jag, genetiskt har fått det ifrån honom.

Svetten för mig är mest lokaliserad under armarna, ryggen och fötterna. Jag har sakta fått acceptera att detta är något jag kommer få leva med i resten av livet. Jag har inte påbörjat någon behandling, läser mest på just nu och känner till en del olika behandlingar, tabletter mm. Får se hur jag går vidare. På vintrarna upplever jag svett-problematiken som mindre jämfört med somrarna. Runt 20+ grader börjar jag märka av mina problem. Jag har en del tricks. Använder bland annat dubbla t-shirts, dubbla boxershorts när jag skall gå ut eller till jobbet. Detta för att ta upp svett. Hjälper en del men inte alltid.

Detta problem har gjort att jag drar mig för att socialisera mig med människor. Har blivit lite av en eremit. Visserligen trivs jag i min ensamhet men kärleksrelationer hoppar jag av då jag finner det extremt pinsamt. Hyperhidros har också gjort att min tröskel för stress har blivit betydligt lägre just för att jag svettas så otroligt mycket och finner det ofräscht. Helst av allt vill jag bara sitta i min igloo till lägenhet…