Emelie, 32 år

I sena tonåren förstod jag att jag svettades mer än en normal människa gör. Vid minsta lilla ansträngning så kom svetten. Hade alltid T-shirt på vintern, då svetten rann från både ansikte/huvud och armhålorna. Trots att jag har min blodsjukdom ”Thalasemia”, vilket gör att jag alltid är frusen. Men med hyperhidros som gjorde mig svettig trots att jag frös. Hade alltid med extra tröjor till skolan, så jag kunde tvätta mig och byta. Skämdes så för den hemska lukten..

Mina problemområden är ansikte (nacke och hårbotten) samt armhålorna. Som sagt vid minsta lite ansträngning så rinner svetten i ansiktet. Det hjälper inte att spruta på sig extra parfym eller deodorant i armhålorna. Jag testar allt när jag är desperat.

Vet inte hur många googlingar jag har gjort med ordet ”svettning”. En vacker dag hittade jag svettkliniken i Köpenhamn! Efter första besöket var jag så nöjd! Att det fanns något som kunde hjälpa mig att må bra, även om det bara var för några månader. Men då kunna åka dit igen, för att få en ny behandling. 

Jag som även är EXTREMT rädd för nålar och stick. Med deras förstående personal, så kunde jag få narkos under behandlingen. Var stamkund på svettkliniken i Köpenhamn. Sen beslutade försäkringskassan att sluta betala vård för oss med sjukdomen hyperhidros. Vilket gjorde att kliniken i Danmark blev tvungen att stänga igen. Där stod jag utan hjälp. 

Vände mig då till min vårdcentral, dom hade aldrig hört talas om Hyperhidros tidigare. Läkare rådfrågade varandra och fick googla. Slutligen så fick jag beskedet att det inte fanns någon vård att få i Skåne. Fortsatte googla då jag på egen hand hittade att sjukhuset i min stad gav behandling för hyperhidros. Men enbart två områden, armhålor och händer. 

Har varit på en behandling där. Extrem nålrädd som jag är, bad jag om att få bedövning. Det gav dom inte, dom skulle ju bara sticka några gånger.. Bet ihop, med hopp om att få leva ”normalt” i några månader. Som efter behandlingarna jag fick i Köpenhamn. Gjorde extremt ont, samt att dom tyckte att dom inte behövde sätta sista sprutan. 

Effekten varade i någon vecka, nu sitter jag här och svettas medan jag skriver detta. Man fick även bara få behandlingen två gånger om året, så jag har månader av svett framför mig tills jag får gå på nästa behandling.

Har berättat om min hyperhidros för de allra närmaste. Familjen har känt lukten från armhålorna. Svårt att dölja helt när man bor under samma tak. Svetten från ansiktet samt dom röda kinderna från värmen, går inte att missa. Några vänner jag har pratat med det om, har även dom lidit i det tysta.