Sandra, 29 år, arbetslös

Våren 2019 märkte jag att jag ofta svettades mer än vanligt. Ofta utan ansträngning. Just då tänkte jag att det kunde vara en biverkning av en ny medicin jag börjat med. Biverkningar är ofta övergående, så jag stod ut i några månader. Efter sommaren sökte jag för första gången vård för mina svettningar som blivit mycket värre. Jag fick en tid hos vårdcentralen och dom tog massa prover. Allt såg normalt ut. 

Pratade även med min läkare på den psykiatriska mottagningen där jag varit länge. Berättade om mina problem och vi kom fram till att jag skulle trappa ner den nya medicinen för att se vad som hände, om svettningarna försvann. En medicin som jag för övrigt hade behövt fortsätta med då den funkar bra på andra sätt. Svettningarna fortsatte och ju längre tiden gick blev det också värre. 

Direkt efter varje gång jag duschat kom svettningarna. Det kändes lönlöst att överhuvudtaget torka sig med handduk efter dusch eftersom jag ändå blev våt över främst rygg och bröst.

Efter att ha testat absolut torr och det inte hjälpte överhuvudtaget tog jag kontakt med svettkliniken i Stockholm. Absolut Torr ska för övrigt läggas på torr hud och det lyckades jag inte med eftersom jag aldrig var helt torr.

Personalen på svettkliniken var väldigt proffsiga och omhändertagande. På den första konsultationen jag gick på fick jag prata länge med en sjuksköterska och läkaren. Jag nämnde att jag flera år tidigare gjort en operation. 

Den operationen var livsnödvändig för mig då, eftersom jag led oerhört av social fobi/ångest och hur det kan yttra sig synligt såsom rodnad i ansikte, darrningar av nervositet och hjärtklappning. Innan jag gjorde den operationen hade jag hört lite om att man kunde få kompensatoriska svettningar som en biverkning. Jag hade inte kopplat svettningarna som dök upp flera år senare med det ingreppet jag gjorde då, men teamet på kliniken kände väl till vad jag pratade om och att de haft erfarenhet av patienter som också gjort den operation jag gjorde, att det är väldigt vanligt med kompensatoriska svettningar.

Antagligen är det därifrån det kommer, men det kan man aldrig veta. Vet inte om det spelar så stor roll heller i nuläget. Viktigt är ju att vi ska kunna få behandling betald för att överhuvudtaget kunna leva normalt. Det är extremt dyrt och som tur var hade jag råd då att prova botulinumtoxinbehandling.

Effekten varade dock inte länge tyvärr. Jag fick komma tillbaka tre månader senare och göra om. Andra gången behövde jag inte betala och effekten av behandlingen har funkat relativt bra. Jag svettas nästan inget alls på rygg och bröst men har däremot fått mer svettningar under armarna och handsvett.

När jag diskar hemma känner jag inte skillnad på svetten och vattnet. Efter första behandlingen som inte hjälpte så mycket fick jag tabletter utskrivna som jag fick ta vid behov. Ingen medicin jag normalt skulle behöva utan det är ju en vanlig biverkning i den som är torrhet man vill åt. Det är inte optimalt att ta den för länge eftersom det finns risk för demenssjukdom.

Jag kommer behöva många fler behandlingar och skulle vilja göra miradry, men jag har inte råd längre. Står i dagsläget utan inkomst då jag är utan jobb. Det här påverkar mig mycket negativt. Så ledsen att vi med hyperhidros ska behöva kämpa och slåss för vår rätt till behandling. 

Det är väldigt jobbigt både fysiskt och psykiskt. Önskar att fler inom vården var mycket mer kunniga inom det här området. Många jag haft kontakt med förstår inte innebörden av hur mycket detta förstör i ens liv. Jag såg något program från Norge för ett tag sen när studerande läkare skulle få gissa vad olika människor hade för diagnoser utifrån vad de berättade om sig själva. Då var det en kille som hade hyperhidros. I slutet på inslaget kom det upp en liten text på vad man kan göra för att underlätta för sig. Det dom sa var skrattretande. Ha alltid med dig ombyte så underlättar det mycket. Som om det skulle hjälpa. Skrämmande tycker jag hur mycket okunskap det är kring hyperhidros och allt vad det för med sig.

Jag skulle egentligen vilja fortsätta jobba med att hjälpa barn med särskilda behov, men mycket på grund av mina svettningar så känns det bara som det kommer bli problem för min del. I och med mycket lyft och rörlighet som kommer ställa till det.

Just nu är min högsta önskan att jag kan få miradry behandling betald av landstinget, såsom mycket annan vård, för att jag överhuvudtaget ska våga försöka ge mig ut i arbete igen. Det känns verkligen så. Nu blir jag väldigt personlig men jag har faktiskt inte haft sex med någon på över ett år på grund av detta. Vad kommer han tycka när det bara rinner om en. Svettas dessutom väldigt mycket där nere och i rumpan och ljumskar. De jag berättat om detta för är mina närmaste, familj och vänner. De är nu väldigt förstående men jag fick övertyga dom om problematiken i allt.