Robert, 39 år, industriarbetare

Mina bekymmer startade i 20 årsåldern. Fruktansvärda svettningar vilket gjorde att jag började undvika sociala sammanhang där det kunde synas. Mina svettningar ter sig främst i panna/ansikte och armhålor. Tog kontakt med vården som diagnostiserade det med panikångest, fick flertalet mediciner med hemska biverkningar under flera år. Inget hjälpte.

Jag och min sambo började söka efter egen information. Började själv misstänka hyperhidros, tog läkarkontakt och fick utskrivet svettmedicin. Sökte vidare information på grund av dess biverkningar samt delvis utebliven effekt och hittade till svettmottagningen. Provade injektioner med botulinumtoxin och för första gången på flera år blev jag äntligen helt fri från mina besvär och helt utan biverkningar. Underbart!

Under de senaste 8-10 åren har jag åkt till Danmark, Oslo, Uppsala och Stockholm ca 2 gånger per år för behandling, de senaste åren har jag fått bekosta allt detta privat. Jag får ta semester 1-2 dagar per vända då jag bor i Norrland. Detta trots att behandlingen finns på mitt hemsjukhus men jag har sjukdomen på ”fel” ställe enligt deras ”regler”.

Det är otroligt diskriminerande att hyperhidros inte behandlas lika överallt i hela landet och framförallt att jag får själv betala mycket pengar för den vård jag anser att jag har rätt till och behöver för att kunna leva ett normalt liv. För mig är behandlingen helt livsavgörande, jag kan tack vare den leva helt normalt, gå till arbetet utan ångest, umgås och äta en middag med vänner utan att bara vilja därifrån, våga prata med bekanta och okända människor, handla mm utan att vara rädd att mina svettningar ska synas.