Monika, 61 år

Detta bröt ut i samband med klimakteriet som började vid 50. Vanliga vallningar och attacker som senare blev värre. Svettningar som inte alls stod i proportion till vad jag gjorde! Sökte hjälp och fick akupunktur ett antal gånger. Vallningarna blev bättre ett tag men svettningarna kvarstod.

Provade även yoga. Ville prova med östrogen för att se om det blev bättre men vårdcentralen var inte glad att skriva ut dessa. Tjatade till mig det och provade några månader. Ingen bättring. Då ville jag prova Sertralin då jag tänkte att det var på grund av oro som jag svettades. Nu var jag trött på alla turer och läkaren sa att om det var hyperhidros så fanns det ändå inget att göra.

Har svettningar på hela kroppen men värst i hårbotten, panna samt nacke. Inte heller de tabletterna hjälpte mig. Fick då syn på att det fanns en Facebook grupp som jag gick med i och läste att det fanns de som hade precis som jag och som hade fått hjälp. Var till vårdcentralen igen och hade en, för mig, ny läkare då. Hon sa att hon inte visste något om hyperhidros. Men lyssnade och återkom till mig med en journalkopia där hon konstaterade att jag hade hyperhidros. 

Hade ett besök hos Swartling i sep 2018 och gjorde min första botulinumtoxinbehandling i hårbotten och panna/nacke dec 2018.  Därefter har jag gjort två till och ska snart göra min fjärde. 

Har ordentligt påverkad livskvalitet och är helt styrd av min sjukdom. Får ständigt planera det jag ska göra fysiskt och tänka vilka kläder som ska dölja svetten. Har trosskydd så jag inte lämnar våta fläckar på stolar. Håret får torkas med fön och klädbyte efter ansträngning. Det kan räcka att dammsuga två rum. Känner mig inte fri utan tänker ständigt på hur jag ska dölja svetten. 

Blir även blöt av stress vilket triggar igång det ännu mer. Detta påverkar såklart mitt sociala liv då jag undviker mycket jag annars skulle gjort. Påverkar även ekonomin även om jag har haft tur att kunna spara till behandling några gånger. Har även en viktuppgång då jag undviker att utsätta mig för ytterligare svettmoment, tyvärr. Sommaren är värst och dagar med hög luftfuktighet. Vintern är också hemsk då man måste ha mer kläder och blir svettig under. Då kommer frossan och det är svårt att bli varm igen. Nu har jag slutat att jobba och slipper stå i butiken svettig och ofräsch och det känns som en stor lättnad men är inte fri att göra det jag vill ändå.