Lina, 27 år, studerande

Jag har minnen från förskolan där jag var nervös över att hålla hand med en kompis när vi skulle iväg på utflykter. Jag fick alltid höra att jag var blöt om händerna och att det var äckligt. Det skapade en inre stress och oro inom mig redan när jag var 5 år gammal. Detta följde med mig hela barndomen och även en stor del av mitt vuxna liv. Småsaker för någon som att välja det vita tråkiga pappret på bildlektionen istället för det blå för att undvika synliga svettfläckar blev ett orosmoment för mig. Det gick till och med så långt att jag aldrig fick lära mig att dansa vals på idrottslektionen och jag fördröjde att ta mitt körkort med en trafikskola eftersom ratten skulle droppa av svett. Jag hade accepterat att mitt liv skulle vara olyckligt svårt eftersom jag var en tjej med svettiga händer. 

Jag ville ta mitt körkort mer än allt annat och provade produkter på apoteket som bara sved, torkade ut min hud och gjorde fläckar på mina lakan för att återigen bli besviken. Jag började Google-söka och hittade Svettmottagningen, det var som att vinna på lotto. Här tog mitt liv en positiv vändning. Jag fick höra att det jag hade var ett handikapp/ärftlig sjukdom med ett namn och plötsligt förstod jag att jag inte bara var en tjej med svettiga händer. Det fanns behandling att få som gjorde att jag inte behövde svettas mer. Det har nu gått 5 år sedan min första behandling och mitt liv har fått en helt annan kvalitet. Jag tog mitt körkort för att jag behandlades för handsvett och vågade köra med en trafikskola. Jag vågade vara mitt sociala jag och hälsa på nya människor spontant utan att mentalt förbereda mig timmar innan och gnugga händerna på byxan i hopp om att få bort det blöta. Jag njuter av att få hålla hand med den jag älskar och jag njuter av att läsa böcker utan att pappersbladen förstörs. 

Baksidan av mitt lyckliga beroende för behandlingen är den sanslösa kostnaden. Jag behöver planera och lägga undan pengar för att göra en behandling. Min effekt håller 3–4 månader och pengarna går inte ihop, särskilt inte för mig som studerar. Ibland behöver jag låna pengar av familjemedlemmar för att få en efterlängtad behandling. Varför ska vi med hyperhidros behöva betala för ett handikapp som vi har medfött? Varför ska vi behöva lida och kanske hoppa över en behandling för att pengar saknas? Och varför ska vi lida av kylskador på vintern och ha ont för att vi är svettiga? Det leder till ett lidande, både psykiskt och fysiskt. Varför kan inte vi få den behandling vi behöver för att kunna vara oss själva? Vi ska inte behöva betala för något vi inte har valt.