Peter, 54 år

Mina problem började när jag var 15 år. Jag började plötsligt svettas väldigt mycket under armarna samt i handflatorna. Det blev värre och värre, vilket gjorde att jag kontaktade hudkliniken i Lund när jag var i 16-årsåldern. På den tiden fanns ingen direkt hjälp att få förutom något som liknade ”Absolut torr” samt läkemedlet Egazil. För mig är ”Absolut torr” hemsk att ta, då den kliar något fruktansvärt. Jag fortsatte att ha kontakt med hudkliniken och när jag var i 25-årsåldern fick jag mina svettkörtlar under armarna bortopererade. Tyvärr gav detta inte mig det resultatet jag önskade, utan svettningarna fortsatte. 

Jag fick då remiss till en läkare på Lunds lasarett som gjorde sympaktektomi. Läkaren som utförde dessa operationer talade ALDRIG om några biverkningar, utan berättade endast om hur enkelt och bra allt skulle bli. Redan dagen efter operationen kände jag av biverkningarna. Det rann svett från andra delar av kroppen. Stora droppar från bröstet, naveln samt bröstryggen. Läkaren hävda att detta var övergående och inom tre månader skulle jag vara fri från dessa biverkningar.

Nu har det snart gått 30 år och svettningarna är värre än någonsin. Fuktigt väder eller en temperatur över 21 grader är värst, då finns det inget stopp på svettningarna. Jag tar fortfarande Egazil, även om effekten verkar har avtagit något.

För ca 10 år sedan fick jag remiss till Svettmottagningen i Köpenhamn för behandling med botulinumtoxin. Detta var fantastiskt effektivt och hjälpte mig väldigt mycket. Jag kunde börja leva som en ”normal” människa igen. Jag fick tre behandlingar per år och mådde väldigt bra av det. Tyvärr har jag inte rätt till denna behandling längre, då Försäkringskassan inte anser att detta är en sjukdom och är inte villiga till att betala denna kostnad. Region Skåne anser inte heller att svettningar på bröst och rygg är något som skall behandlas, utan behandlar endast armhåla och handflata. Så även där är det ett NEJ.

Med andra ord så är jag åter tillbaka där jag började för ca 30 år sedan. Jag byter kläder flera gånger om dagen, duschar minst tre gånger dagligen, kyler ner mitt hus med AC, min bil med AC, dricker mängder med vätskeersättning för att klara av värmen på sommaren, umgås inte med vänner och bekanta under sommaren osv allt pga en operation som blev misslyckad samt en sjukvård som inte vill ta sitt ansvar.

Hela mitt liv har kretsat runt att slippa svettas. Åka på semester under vintern, söka jobb där jag jobbar i kyla eller där lokalerna är ordentligt nedkylda. Bo där det blåser mycket. Allt för att slippa denna hemska känsla av att alltid ha blöta kläder på sig.