Emma, 36 år

Debuterade i 20-årsåldern. Besvären har ökat med åren. Har vägt mindre än jag gör idag och mer än jag gör idag. Har varit mer vältränad och mindre vältränad än jag är idag. Inget av det har någon betydelse! 

Besvären är extrema. Vid ett ”svett-anfall” droppar det från håret och ansikte, det rinner så jag blir genomblöt på rygg, under bröst och skrev. Ett anfall kan hålla i sig i flera timmar och utlöses av värme, stresspåslag eller så kommer det av oförklarliga orsaker.

Mina besvär påverkar min vardag, mitt arbetsliv, mitt kärleksliv och mitt sociala liv negativt. 

Jag kan inte utföra vissa arbetsuppgifter i mitt arbete pga hyperhidrosen. Jag avstår från otroligt många sociala aktiviteter för att jag vet att jag kommer svettas extremt. 

Man behöver vara otroligt stark psykiskt för att kunna hantera denna sjukdom. Oftast är jag det. Men ibland blir jag deprimerad. 

Fysiska problem till följd av generell hyperhidros:

 • Överhettning 
 • Vätskebrist 
 • Kramp i muskler (till följd av vätskebrist) 
 • Utslag 
 • Svamp 

Psykiska problem till följd av generell hyperhidros: 

 • Depression
 • Ångest
 • Oro 

Materiella problem till följd av generell hyperhidros: 

 • Använder endast svarta kläder då det syns minst när man svettas
 • Behöver byta om flera gånger på en dag vilket gör klädkostnaden väldigt hög
 • Saltfläckar på kläder 
 • Förbrukar kläder snabbare då extremt svettande utsöndrar ammoniak-doft som sätter sig i kläder och är svårt att tvätta bort.
 • Lägger ner mycket pengar på torrschampo och vattenfast smink 
 • Vätskeersättning för hundratals kr/månad 
 • Magnesiumtillskott för hundratals kr/månad

Jag har haft kontakt med vårdcentralen i min kommun. Blev bemött med skeptism och fick kämpa för en remiss till Svettmottagningen. 

Väl på Svettmottagningen blev jag bemött med förståelse. Jag har fått behandling i form av botulinumtoxin-injektioner i ansikte, hårfäste och rygg i kombination med tabletter (oxybutynin). Jag upplevde att behandlingen hämmade svettningarna och gjorde mitt liv lättare! 

Jag berättar för min omgivning ganska ofta nu. När jag var yngre vågade jag inte då responsen är extrem okunskap och klumpiga kommentarer så som: ”Ja jag veeet, det är så varmt, jag svettas också mycket”.   

Nu har jag lärt mig att står man upp för sin sjukdom och förklarar för de som inte förstår så blir det lättare att hantera omgivningen.