Christel, 49 år

Jag minns att jag alltid var väldigt varm i händerna som barn fastän det var vinter och flera minusgrader ute. När jag senare kom in i puberteten bröt svetten fram. Det droppade svett ifrån händerna (även när det var kallt ute). Svettades också i armhålorna, ljumskarna, underlivet samt fötterna. 

Mina svettningar har förstört så mycket i mitt liv och delvis varit en stor orsak till att jag utvecklat panikångest och social fobi. Jag har alltid känt mig hämmad och skämts för mina svettningar. Jag har aldrig kunnat ha vilka kläder jag har velat utan alltid klätt mig utifrån mina svettningar såsom långärmade tröjor som jag kunnat gömma händerna under. Aldrig kunnat gå i ljusa tunna sommarbyxor för då ser det ut som jag kissat på mig. Jag klär därför mig ofta i svarta och mörka färger för att försöka dölja. På sommaren när jag hade velat gå barfota i sandaler går inte det pga att jag svettas så mycket om fötterna att jag bara halkar i skorna och håller på att snubbla. Undviker att sätta mig ner på färgade plaststolar samt skinnsoffor för att jag lämnar stora fläckar av svett efter mig. 

Under många år berättade jag inte för någon om mitt handikapp förutom en nära vän som också till slut fick mig till att söka vård och berätta för min husläkare. Detta var någon gång tidigt 90-tal. Husläkaren remitterade mig till specialist i Malmö som jag även försökte dölja händerna för på grund utav skam. När han fick titta på mina händer sa han att jag var ett klart operationsfall och satte upp mig på väntelista. Han frågade om jag svettades på några andra ställen men jag sa nej fastän jag ju gjorde det för jag skämdes så mycket. 

Under tiden jag stod på väntelistan så stoppades dom här operationerna och jag blev då erbjuden att prova botulinumtoxin istället men vågade aldrig prova det. Jag har använt absolut torr ganska mycket i perioder och det har funkat i handflatorna men inte på fingerblommorna men jag har fått så mycket stickningar och klåda utav det så jag inte kunnat ta det. Jag får ofta hudinfektioner och svamp i ljumskarna. Får köpa svampmedel och zinksalvor jämt. Har fått slänga skor för att dom nästan börjar mögla. 

Jag har fått slänga hur mycket kläder som helst för att dom går sönder. Likadant med soffor som går sönder för att det är blött och tyget blir skört. Den här sjukdomen har förstört så mycket och är så invalidiserande. Jag sitter mycket hemma i min lägenhet med fläkten på och har aldrig kunnat leva mitt liv så som jag hade drömmar om att kunna göra. Idag är jag 49 år gammal och har haft det så här sedan 13-14 års ålder.