Madelene, 27 år, Barnskötare

Jag har haft överdrivna svettningar sedan tidiga tonår. Så länge jag kan minnas har jag klätt mig i för stora tröjor, gärna stickade för att då syns inte ringarna under armarna. Jag har aldrig kunnat köpa de kläder jag vill, för det enda viktiga är att svetten inte syns.

Svettningarna har begränsat mig enormt både i relationer då jag alltid gjort allt för att dölja dem, men även i mina tidigare arbeten, främst inom yrken där arbetskläder behövts. Jag hade sån ångest över att behöva ta på mig de där tajta tröjorna när jag arbetade på restaurang, och gå runt i salongen med stora ringar under armarna.. Gick på toaletten minst en gång i timmen för att torka/tvätta mig under armarna och fick byta tröja minst en gång under ett arbetspass.

I skolan var jag aldrig med på idrotten. Jag ville inte byta om, eftersom jag då var tvungen att lyfta på armarna. Jag hade ofta jackan på mig inomhus i skolan, på lektioner osv. När jag tillslut vågade söka hjälp på svettmottagningen och fick min första botoxbehandling var jag 23 år, och jag var så lycklig!!

Att slippa svettas känns fantastiskt. Att kunna ha på mig en helt vanlig t-shirt kändes som en dröm. Nu gör jag behandlingar när jag har råd. Som studerande och med två små barn så räcker inte alltid ekonomin till för att göra dessa behandlingar flera gånger om året. Jag skulle behöva 2-3 behandlingar per år, men prioriterar att göra behandling under våren för att få vara svettfri under sommaren.

Jag skäms fortfarande så enormt över detta, så det är få i min omgivning som vet om att jag lider av Hyperhidros. Min sambo och mamma och pappa är de enda som vet. För vänner har jag aldrig vågat berätta. Och hoppas slippa. Det vore en sån enorm lättnad om behandlingen blev mer lättillgänglig, dvs inte så dyr, så att jag kunde genomföra behandling så ofta som jag skulle behöva. Det skulle lindra mycket oro och ångest.