Joakim, 47 år

Utan att veta om att Hyperhidros ens fanns har jag sen 19-20 årsåldern undrat hur det kommer sig att jag svettas så mycket. Som tur är gick jag igenom min gymnasieutbildning innan problemen dök upp. Men efter den tiden så började mina problem och successivt ökade.

Efter studenten -92 började jag jobba utan att uppleva några större problem. Arbetade med ett ganska fysiskt arbete inom sanering och transport. Vartefter åren gick fick jag bara mer och mer problem med svettningar.

Vad gör man då? Jag gjorde allt i min makt för att dölja mina svettningar inför andra. Jag har t.o.m. haft på mig en stickad tröja mitt på en stekhet dag bara för att dölja svetten i mina armhålor. Helt galet med tanke på att det blir ju bara ännu värre att bära kläder som gör att kroppen blir varmare. Har även burit shorts innanför mina arbetskläder för att göra allt för att dölja mina svettningar i ljumskar, rumpa och nederdelen av ryggen inför mina arbetskamrater.

Denna skam som Hyperhidros bär med sig är utom all rim och reson. Dessutom har inte temperaturen något med saken att göra. Jag svettas även när det är minusgrader, hur konstigt det nu än låter.

Hela mitt sociala liv med min familj och mina närmaste har tagit stryk på grund av detta. Jag vill verkligen umgås med mina nära och kära, men tyvärr har jag kommit med en ursäkt för att slippa exponera mitt problem. Så klart påverkar det här hela min livssituation! Hade så negativa tankar kring mitt liv och min framtid.

Men så en dag hösten 2013 såg jag en artikel i tidningen Metro som handlade om Hyperhidros.

Jag kände så igen mig i det som beskrevs! Trodde att jag var ensam i världen om att uppleva de problem jag hade. Tog kontakt med Svettmottagningen i Stockholm och fyllde i några formulär. Fick bekräftat att jag lider av Hyperhidros.

Min första behandling fick jag i Köpenhamn i början på Jan 2014. Vilken skillnad! Att det finns ett normalt liv när jag har blivit behandlad med Botulinumtoxin! Hela mitt liv har tagit en så stor vändning till det positiva sen dess!

Jag har skaffat mig ett nytt jobb, som jag alltid har velat ha, mitt sociala liv har ökat markant sen mina behandlingar. Jag har fått tillbaka det liv som är normalt för de flesta andra!

Men nu till det negativa:

Jag med flera har blivit behandlade gratis i Köpenhamn. Försäkringskassan bestred dessa behandlingar, trots att vi var berättigade till dom enligt ett EU-avtal. De förlorade i Hovrätten, men vann i Högsta Förvaltningsdomstolen. Helt befängt för alla oss som har blivit hjälpta av kliniken i Köpenhamn. 

Kan inte med ord beskriva hur mitt liv blev så mycket bättre sen jag fick möjligheten att få behandlingen i Köpenhamn. Har gladeligen kört fram och tillbaka till behandlingen samt bekostat resan själv. Men, nu är jag tvungen att köra till Stockholm från Varberg fram och tillbaka för att få samma behandling. Dessutom kostar det mig 9.200:- för varje behandling som jag behöver 3 gånger om året + högkostnadsskyddet för Botulinumtoxin som är 2.300:-

Jag kan inte för mitt liv förstå hur allas våra upplevelser kring Hyperhidros inte tas på allvar inom svensk sjukvård? Dessutom ska det inte ha någon som helst betydelse vart man bor i landet och därefter få behandling. Ska vara lika i HELA Sverige!! Hoppas verkligen på det det bästa för oss alla som lider av Hyperhidros!