Hanna, 22 år student

Jag vet inte riktigt vilken ålder, men när jag hamnade i puberteten så märkte jag mycket hur jag svettades mer än vad andra gjorde, men trodde då att det var på grund av hormoner och så, men i efterhand har jag insett att det inte var det utan att det var Hyperhidros.

Mina problemområden är hårfäste/ansikte, armhålor och rygg. Armhålorna och rygg blir det så att jag inte kan använda vissa typer av kläder, framför allt då material och färger. I ansiktet och håret blir det så att det ser ut som att jag är nyduschad utan att jag ens knappt har rört mig speciellt

Jag som ändå är ung, 22 år och student, är mycket ute på krogen med mina vänner. Där kan jag dock inte dansa för då börjar jag svettas direkt. Folk runt omkring vet inte om att denna sjukdom existerar så de förstår inte varför jag svettas så mycket och vissa kan till och med kommentera det vilket påverkar min psykiska hälsa då jag redan lever med panikångest och GAD.

Jag pluggar till Studie- och yrkesvägledare men under somrarna jobbar jag på Systembolaget. Där fungerar inte luftkonditionering som den ska och då jobbet redan i sig är väldigt fysiskt med mycket lyft och liknande, gör det att jag svettas kopiöst mycket. Måste byta skjorta 3 gånger per dag och ofta blir jag uttorkad på grund av att jag får inte i mig tillräckligt med vatten. Jag gillar att träna och röra på mig, och där är det ju mer socialt accepterat att svettas, men jag upplever ändå att folk kollar snett på mig eftersom jag svettas så otroligt mycket. Kan gå 5 min lugn gång på bandet och se ut så här när jag väl ska börja lyfta vikter. Se bild nedan.

Jag har på grund av mina svettningar fått x antal panikattacker och den är en stor del av min sjukdom GAD. Utöver det så blir jag väldigt lätt uttorkad i och med att jag under ett högintensivt träningspass, inte får i mig tillräckligt med vätska. Kläder blir fortare väldigt utslitna då jag måste tvätta kläder så ofta i och med att jag hela tiden svettas i allt. Men det absolut jobbigaste är nog att folk inte förstår och vet om att sjukdomen finns. 

När jag försöker dölja att jag svettas i håret och ansiktet har jag många gånger försökt dölja det med att sätta upp håret på ett visst sätt. På sommarjobbet så brukar jag ofta får lossa öl ute på jobbet vilket är väldigt fysiskt ansträngande plus att det är varmt på lagret. Då brukar det till slut se ut som att jag duschat på grund av all svett i håret, jag brukar då ljuga för mina arbetskamrater om att jag faktiskt har duschat.

Jag har varit i kontakt med hudmottagningen på sjukhuset, och jag har alltid blivit bra bemött. Första gången jag skulle få botulinumtoxin i armhålorna fick jag dock stå i kö rätt länge, ett halvår, innan jag fick komma och göra en behandling. Tycker alltid att det har skötts bra när jag varit där.

Vid två tillfällen har jag fått behandling med botulinumtoxin i armhålorna. Det fungerade mycket bättre första gången jag gjorde det, effekten släppte mycket fortare nu när jag gjorde det i mars i år. Jag har också frågat om möjligheten att få i hårfäste och panna, men den behandlingen gör de inte på hudmottagningen i mitt län.

Jag berättade inte förrän jag gjorde min första botulinumtoxinbehandling. Innan det sa jag inget eftersom jag skämdes så otroligt mycket, och det gör jag fortfarande. Men kände att jag var tvungen att berätta för mina närmsta vänner så de förstår mig lättare och kan hjälpa mig om jag behöver det. De mottog det bra, de sa själva att det inte är något det tänkt på, men det vet jag att de gjort på grund av kommentarer de sagt. De tyckte jag var stark som vågade berätta för de till slut. Min familj vet redan sen länge då både min mamma, morbror och mormor lider av sjukdomen. 

Har fått elaka kommentarer när jag varit ute på krogen till exempel, men ofta skämtar folk om hur mycket jag svettas eller bara kommenterar det. Bara av att folk kommenterar det gör mig irriterad. Det är som att de tror att jag inte vet om att jag svettas när det i själva verket är allt jag kan tänka på.

Att hela tiden vara tvungen att tänka och planera i förväg för att undvika situationer som kan ge svettningar, kläder som gör att det inte syns om så är fallet, alternativt kläder som jag kan ta av ifall att jag svettas mycket. Detta är något som tar upp så mycket mer tid och energi än vad någon annan människa kan tro som inte lider av denna sjukdom.

Jag vill bara ha upprättelse, både för mig och för alla andra hjältar där ute som varje dag lider på grund av denna hemska sjukdom. Detta är inget vi valt, för hade jag fått en önskan i världen hade det varit att ta bort mina svettningar. Att skämmas hela tiden på grund av något du inte kan styra borde inte vara möjligt, men så är fallet. Ge oss upprättelse, informera om sjukdomen så folk får en förståelse och ge vi som vill behandlingar som inte går på flera tusen!! Nu får det vara nog.