Rune, 44 år, chef inom IT

För ca 15 år sedan drabbades jag gradvis av extrem svettning. Jag hade flyttat utomlands till Geneve och hade påbörjat min karriär inom IT och flygindustrin.

Tempot och arbetsmiljön var hektisk, samtidigt som jag var väldigt ambitiös och ville visa framfötterna. Jag höll i många möten som rollen av projektledare och behövde hantera en komplex organisation. Under förhållandevis kort period (1–2 år) märkte jag att jag börjar svettas kraftigt under armarna och det började alltmer utgöra ett större problem för mig.

I början funderade jag inte så mycket över detta, men när symtomen blev värre och jag inte längre ”bara” hade blöta svettfläckar under armarna på skjortan började en mental stress. Detta hände alltså varje dag under normala arbetsdagar på kontoret där jag för det mesta stod upp eller satt i en kontorsstol. Svettningarna förvärrades så mycket att jag redan på morgonen, efter ett par timmars arbete, hade svettats igenom kostymen och blöta svettfläckar visades på kostymen utanpå. Jag blev tvungen att ta bort alla kavajer och ha mörka tröjor som inte visade mina svettproblem.

Detta påverkade också mitt privatliv! Jag kunde inte längre ha vanliga t-shirts och pikéer då de blev sjöblöta under armarna. Jag blev stressad inför varje gång jag skulle gå ut och vara bland människor och behövde ta med mig torra extrakläder.

Därmed valde jag att uppsöka akut vård i Geneve för detta och blev skickad till en läkare som var specialiserad inom området. Vi hade initialt ett långt samtal och han hänvisade till att han behandlar ett flertal patienter med denna abnormala åkomma. Enligt honom var detta en rubbning av signaler och körtlar som producerar svettningen som annars är ett normalt sätt för kroppen att reglera temperatur.

Efter första behandlingen med toxiner gav det en direkt verkan och jag lyckads få bort den extrema svettningen under en period om ungefär 4 månader. Efter detta fortsatte jag att behandlas varje 3–5 månader under armhålorna och håller min svettning under kontroll. Detta har jag gjort fram till nu.

Idag är jag verksam som IT chef för ett stort svenskt bolag och håller fortfarande ett väldigt högt tempo. Mitt privata liv och arbetssituation hade inte varit möjligt om jag svettas som jag gjorde för 15 år sedan. Den sociala skammen och pinsamheten skulle få mig att inte vilja ha kontakt med människor.