Pernilla, 27 år, personal-/beteendevetare

Mina svettningar började i puberteten. Först i händer, senare i fötter och armhålor. Händer och fötter var värst då svetten var konstant. Ständig skam och känsla av att vara ofräsch. Undrade om jag var ensam med problemet då alla omkring verkade torra och jag inte fann något på nätet i tonåren.

Dagligen dolde jag min svett med stora och långärmade tröjor där jag kunde gömma händerna och för att se till att ingen såg svettfläckarna i armhålorna. Handskakningar var alltid en skam och jag försökte kupa handen eller torka av den innan så det skulle märkas av så lite som möjligt. På blanka ytor som golv lämnade jag blöta fotspår efter mig, likaså på bord och bänkar efter händerna.

Sommar och vår svullnade händer och fötter till dubbel storlek. Miljöombyten mellan inom- och utomhus under höst och vinter skapade snabba växlingar mellan ”svettattacker” till att börja frysa. Hade problem med torr och sprucken hud som sved. När jag smorde in med fet kräm blev det en blöt sörja så snart svetten kröp fram igen. Genom tonåren var jag dagligen obekväm och skamsen vid sociala situationer. Jag prövade allt från absolut torr och puder till tunna och luftiga bomullskläder utan vidare resultat. På vårdcentralen var problemet okänt och jag hänvisades till att pröva absolut torr.

Först som vuxen och i 20-årsåldern kom jag i kontakt med termen hyperhidros och svettkliniken i Köpenhamn. Här fick jag fantastisk vård ett par år med gratis injektioner med botulinumtoxin i händer innan kliniken lades ner. Svetten försvann helt i händer och även fotsvetten minskade markant som ett resultat av behandlingen. Känslan efter var underbar då man kände sig så avslappnad och fräsch från ingenstans. Kände ingen skam eller oro vid sociala situationer längre. Jag behövde göra behandling var tredje månad innan svetten återvände.

Sedan kliniken i Köpenhamn lagt ner får jag behandling i händer med botulinumtoxin via landstinget i Sverige. Tyvärr ingen märkbar effekt på mig då doseringen och antalet injektioner är lägre. Det som hjälpt mig på senare år är Miradry under armhålor och ditropan i tablettform. Effekten av Miradry är permanent och har givit mig normal svett. Behandlingen är dyr men så värd! Ditropan gör mig torr vid regelbunden användning, skönt (!) men biverkningar som illamående och muntorrhet är nackdelen. Precis köpt en jontoforesmaskin och märker redan resultat efter en behandling. Var först kritisk själv men måste nu medge effekten. Siktar på att ersätta ditropan med jontofores.

Ju äldre jag blivit har svetten minskat för mig och kunskapen i vården har ökat betydligt om sjukdomen. Som vuxen har jag lärt känna andra som lidit av problemet. Som ung dolde jag mitt problem för människor jag inte kände. Som äldre är jag öppen om min svettning när jag lär känna människor och om det blir märkbart. Sällan upplevt negativa reaktioner, mer och ofta förståelse.