Eva, 61 år, undersköterska

Det började i 40-års åldern för mig. I början förstod jag inte vad det var för fel. Det var vinter och många minusgrader ute. Jag skulle gå för att handla och när jag kom in i affären så började jag att svettas. Det bara rann i ansiktet och hårbotten blev dyngsur. Det var första gången som jag upplevde detta, sen har det bara blivit värre.

I mitt fall så är det ärftligt, min mormor och min pappa led också av denna sjukdom.

Att ständigt leva med att det rinner och droppar från ansiktet, att håret alltid är blött och att vara ständigt blöt på hals och bröst har medfört att jag har isolerat mig från omvärlden, går bara ut för att handla mat när jag absolut måste.

Jag jobbar ju fortfarande som undersköterska på ett äldreboende, men det blir mycket frånvaro, tyvärr. Jag orkar inte jobba med detta problem, det är ett fysiskt krävande jobb, så svetten rinner hela tiden på mig. Under ett arbetspass får jag byta kläder ca 4 ggr, för då är de genomblöta.

Detta är så psykiskt påfrestande att jag inte orkar så länge. Jag lider även av hjärtsvikt, så det är viktigt att jag får i mig tillräckligt med vätska, vilket är svårt. Så när halva arbetspasset är gjort, så blir jag ofta yr och orkeslös p.g.a. vätskebrist. Jag lider oerhört mycket av att leva med hyperhidros. Det förstör så mycket. Jag orkar inte umgås med mina barnbarn som jag älskar och bara vill vara med. Och de saknar sin mormor.

Jag har fått behandling med sprutor, botulinumtoxin några ggr och det har hjälpt mig jättebra. Då har jag kunnat leva livet några månader, helt underbart, för att sedan återgå till detta helvete. Jag har fått betala för behandlingen själv, ca 8000 kr per gång. Det har jag inte råd med längre. Jag har fått ta lån till detta.

Jag blir så ledsen och arg och tycker att det är orättvist och diskriminerande att vissa får hjälp av landstinget och inte andra. Om man lider av hand- eller fotsvett så får man hjälp, men vi andra som svettas över hela kroppen och värst av allt i ansiktet, vi får ingen hjälp.

Och så mycket skatt som jag har betalat under alla år! Hur kan maktens män ta våra liv ifrån oss?