Sara, 46 år, Kommunikatör

Jag och min mamma märkte först av min onormala svettning i grundskolan. Särskilt i årskurs 3 började det att drabba skolarbetet. Jag hade svettningar i händer och fötter – så mycket att det droppade. När jag försökte skriva blöttes papperet upp och gick sönder och vid idrott hade jag svårt att greppa saker. Jag hade ständigt en handduk hängande vid min bänk för att kunna torka av mig. Tunna bomullsvantar funkade lite för att kunna skriva och pyssla. Jag kunde aldrig gå barfota i några sandaler eller träskor utan fick alltid ha tjocka sockar på mig.

Under tonåren led jag av dåligt självförtroende pga. svettningarna i händer och fötter. Det gick inte ta i någon eftersom mina händer alltid var blöta och kalla. Jag hade alltid mörka och tjocka kläder så att jag kunde torka händerna. Jag kände mig ful och utanför eftersom jag inte kunde ha samma skor och kläder som de andra tjejerna.

Under gymnasietiden hittade min mor en behandling i Uppsala som gick ut på att bränna av nervtrådarna till svettkörtlarna i händerna. Efter operationen vaknade jag med helt torra händer! Det var fantastiskt! För mina problem med fötterna fanns tyvärr ingen bot. En tid efter operationen drabbades jag dock av biverkningar med ökade svettningar över resten av kroppen – främst underkroppen. Sedan dess svettas jag otroligt mycket bröst/rygg och på underkroppen. Jag bär alltid mörka kläder och måste torka av mig efter kortare promenader. Mina underkläder är alltid blöta och jag får lätt infektioner och svamp i huden. Jag är idag gift men undviker intimitet med min man då jag alltid är svettig och äcklig. Jag lider under sommaren då värmen ökar och vill inte åka på semester till varma länder då alla ser mina blöta fläckar på kläderna. Jag undviker träning och badhus pga. mina onormala svettningar.

När jag hittade behandlingen med botulinumtoxin på Svettkliniken ändrades livet för mig. Jag fick injektioner i fötter, bröst, rygg och underliv 3–4 ggr per år. Det tog så gott som bort svettningarna helt! Jag kunde äntligen utveckla mitt intresse för träning, mode och resor och blev mer utåtriktad och glad. Min relation med min man blev också bättre då mitt självförtroende ökade.

Under ca 8 år längtade jag efter mina behandlingar som ledde till att fötter och kropp blev varma och torra och jag kunde leva som andra. Sedan drogs plötsligt möjligheten till behandling in – och livet återgick till samma helvete som innan, särskilt om somrarna.

Jag har gjort ett par behandlingar med botulinumtoxin för fötterna hos privat aktör men har svårt att bära kostnaden själv. Jag har provat att bygga en egen jontoforesmaskin av folieformar och batterier men får svåra utslag på fötterna av behandlingen. Jag får också tabletten ditropan utskriven men lider av biverkningar som svår muntorrhet, sämre tandhälsa och uttorkning – så jag tar bara tabletten om jag måste. De hjälper dock inte på samma sätt botulinumtoxin för fötter och underliv.

Jag upplever att primärvården har väldigt liten förståelse för hur mycket min sjukdom påverkar min livskvalitet. Min son som nu är 9 år har också onormala svettningar och allt jag kan hoppas är att kunskapen och behandlingarna kring hyperhidros blir bättre innan han kommer i tonåren.