Marie, 53 år, barn- och ungdomsledare

Detta började ca 2016 när mina vänner frågade mig om mitt mående utifrån svetten i pannan och ansiktet, det är ok sa jag eftersom jag inte hade tänkt på svetten på mitt huvud tidigare. Jag ringde till gynekologin och fick tid. Där fick jag utskrivet mediciner som jag tar varje dag men behövde ringa igen efter 3 månader eftersom medicinen inte verkade som den skulle. Då fick jag andra och min läkare påtalade att ”du svettas väldigt mycket” men menade att hen inte kunde hjälpa mig vilket gjorde att hela jag rasade.

Jag önskar bara att det fanns någon som förstod vilka problem detta innebär både socialt och kroppsligt, på natten kan jag inte sova för svetten på huvudet gör kudden blöt och jag känner hur skammen blåser upp i möte med grannar, vänner och till och med så mycket att jag en period ville ta avstånd från min familj och barn. Jag kände starkt att jag inte tänker gå ut mer för mitt hår var sjöblött och även ansikte och armhålorna fuktiga. När någon uppmärksammar att jag svettas i matbutiken eller andra affärer börjar mitt hjärta pulserar ännu fortare jag känner rodnaden direkt. Folk tittar på mig i bussen och tror att jag är sjuk, när jag åker tunnelbana ser jag hur folk flyttar på sig när de ser mig ta av mig jackan.

Innan jag tog saken i egna händer, då min läkare inte kunde hjälpa mig, vaknade jag på natten av att jag darrade i hela kroppen och det kändes som att sitta i en bastu fast värre. Efter det blev jag kall på hela kroppen och behövde gå till badrummet där jag tänkte ”jag orkar inte mer!” Med dålig balans för att jag skakade så tog jag en dusch och vågade knappt se mig i spegeln, fick en tanke och svetten bara rann över mig från huvudet och neråt, vet inte vad jag sökte efter i badrummet, försökte lugna mig själv med ljummet vatten på ansikte vilket inte hjälpte. Med kallare vatten kylde jag av mig igen, gnuggade ansikte i en handduk på huvudet men inget tycktes hjälpa. Jag började gråta och kände hur jag kokade men huden var kall efter det kalla vattnet. Därefter behövdes sängkläder bytas, blöta kläder läggas på tork och sedan till tvätten. Meditation hjälper en del med andningen men inte svetten. Jag slutade med smink och även dagkräm för att jag trodde att jag inte tålde produkterna. Jag köpte olika linnen vilka jag fick kasta, visste inte vad jag skulle ha på mig. En stor kofta gick ibland då det dolde svett på armhålor eller hals.

I november 2020 tog jag tag i telefonen och började googla om överdriven svett. Då upptäckte jag till min stora överraskning och förvåning att det fanns en mottagning för svettpatienter. Jag tog kontakt och fick berätta om mina problem med svettningar från huvudet och neråt. Jag fick en tid och just när jag var på väg dit var svetten helt borta – herregud tänk om de tror att jag bara hitta på? Läkaren såg mig och konstaterade att jag var berättigad till behandling. Det kändes så bra att bli sedd och tagen på allvar.

De började med behandlingen och jag fick vänta på effekten. Jag ringde igen efter 2 veckor då svetten på panna och ansikte fortsatte. Fick komma igen efter ytterligare 2 veckor för påfyllning. Vid kontakt igen februari 2021 är jag uppgiven och får en tid efter 3 veckor. Vilket lidande att vänta och jag som trodde att problemen helt skulle upphöra. Fick veta att svettningarna kan komma tillbaka och att det är olika för olika individer. Jag får en ny tid men har inte tillräckligt med pengar att bekosta behandlingen. Varje behandling är väldigt kostsam och landstinget subventionerar inte vården. Det bästa vore om landstinget kunde gå in och bekosta denna vård för de drabbade. Vi är många som fått sluta våra arbeten och blivit psykiska sjuka på grund av hyperhidros. Strävan borde vara ett fungerade samhälle där vi alla kan vara tillsammans och ha ett normalt liv. Nu har jag kommit tillbaka till normalt liv – Tack svettmottagningen