Johnny, 45 år, IT-konsult

Som för många andra började mina problem runt puberteten, men jag var ensam med mina besvär. Mina föräldrar såg inte riktigt mina problem, kanske mycket beroende på att jag skämdes även inför dem, precis som inför alla andra. Min älskade farmor, däremot, förstod att jag behövde hjälp och hon gjorde vad hon kunde. Hon sydde jättemånga små dukar åt mig av frottéhanddukar hon ropade in på auktion. Jag använder dem än idag, 30 år senare. Hon försökte med potatismjöl i gummihandskar när vi skulle måla, rita, baka eller laga mat. Hon fick mig att prova Absolut Torr, som inte fungerade för mig, och hittade till och med en salva från Weleda som fungerade jättebra, men som tyvärr slutat säljas för länge sen.

I slutet av gymnasiet hittade jag till dermatologen och där fick jag prova jontofores. Det fungerade bra och jag kan varmt rekommendera tekniken, för den som ännu inte provat. Se hidroxa.com för information om liknande. Dock fann jag, efter några år, jontofores för tidskrävande och omständligt så jag fortsatte leta alternativ. Ett tag var jag inne på operation, men behandlingen var fortfarande för ny och kunde göra besvären värre, vilket känns som ett lotteri.

I början på 2000-talet hittade jag till Svettmottagningen och flög till Danmark för injektioner i händerna och det fungerade alldeles utmärkt. Där fick jag också ett recept på Ditropan för att förlänga effekten, men för mig fungerar läkemedlet helt perfekt och jag har inte behövt en enda spruta botulinumtoxin sedan dess.

Så sedan ~15 år – och så länge jag tar mina tre tabletter om dagen – är jag helt fri från symptom.

Jag har ett syskonbarn som uppvisat samma symptom och han är nu dessutom på väg in i puberteten. Dock har han något jag inte hade och det är förståelse av en vuxen, vilket jag önskar att jag hade när jag var i samma situation. Hur det än är, är det klart att detta osynliga handikapp påverkat mitt liv och personliga utveckling.

Så mina tips är: Ditropan 5mg*, botulinumtoxin och jontofores.

*Ditropan, vars verksamma ämne är Oxybutynin, är receptbelagt. Bieffekter kan vara torra slemhinnor och möjligen påskynda demens, om anlag finns. Kostar idag ~150 kr för 100 tabletter.