Anette, 53 år

Mina värsta områden är ansiktet/huvudet. Svettas även på ryggen, men förstnämnda är värst då det syns så väl när det börjar rinna i ansiktet och håret slickar sig mot tinningarna. Ansiktssvetten är störande då jag arbetar i en reception och det är inte kul att sitta där med fuktigt ansikte när det kommer viktiga besök. Eller när jag utför arbetsuppgifter ute i huset och svetten rinner. Ryggen upplever jag är lättare att dölja, men visst blir kläderna fuktiga emellanåt. Sminkar mig aldrig mer än med mascara, då jag svettas under sminkningen så inget fäster, lyckas jag få på en foundation så rinner den snart bort, eller torkas av då jag torkar svett ur ansiktet.

När jag arbetade på ett köpcentrum och besökte butikscheferna ute i huset var det jobbigt då svetten praktiskt taget rann i ansiktet och jag kände mig väldigt utsatt.

Jobbigast är absolut de psykiska besvären, det är väldigt påfrestande med ansikts-/huvudsvett. Det är så synligt och det påverkar mig hela tiden.

Sämsta behandling enligt mig är med Ditropan som bara fungerade några gånger, vid varje intag minskade verkan av medicinen. Dessutom gräsliga biverkningar som ökentorr mun.

Jag sökte för problemen med svettning på vårdcentralen innan 2007, förmodligen närmare 2004. Läkaren sa att om jag motionerade och gick ner i vikt så skulle det bli bättre. Frågade även hos gynekologen, men hon hade inga svar. När jag hittade en artikel i Allers under 2007 och visade den för gynekologen att fanns behandling ryckte hon mest på axlarna, hon förstod inte problemet, helt klart.

Började åka till Köpenhamn för botulinumtoxinbehandling 2007, fram till 2018 då det stoppats av Försäkringskassan för gott. Botulinumtoxininjektioner är det som fungerat bäst för mig, men behövt tre behandlingar per år.

När jag berättar för vänner så är kommentarerna, jamen jag svettas också eller det syns inte. Ingen kommenterar förutom när jag berättar. Och då blir det oftast att det inte syns. När jag sitter med papper och torkar mig i pannan kan dessa kommentarer också komma.

På något sätt måste vi få Försäkringskassan att förstå att det här är ett verkligt problem psykiskt och fysiskt för oss, och att hjälpen vi kan få med botulinumtoxin fungerar. Önskar jag haft några tydliga bilder från när jag står framför spegeln och försöker göra mig fin inför att gå ut på fest. Slutar alltid med gråt och att jag får tvätta bort allt och använda endast mascara. Inte ens ansiktskrämen sitter kvar länge.

Vill tacka docent Carl Swartling på Svettmottagningen för förståelse och all hjälp jag fått genom åren vid kliniken i Köpenhamn. Önskar att jag kunde bekosta behandlingen hos dem men tyvärr är det alldeles för kostsamt.