Maggie, 74 år, pensionär

Min inre termostat fungerar inte alls, min kropp kan inte anpassa sig till värme. Jag trivs därför bäst i kyla. Sommaren, som för de flesta är en härlig tid, är en pina för mig, jag kan inte alls njuta av sol och värme. Reser aldrig på sol- och badresor. Och klarar inte att bada bastu. Är mycket känslig för solbestrålning och får lätt soleksem. Jag kan knappast vara ute i trädgården på sommaren, vilket är en stor sorg. Mitt sociala liv påverkas, och jag blir mer och mer ledsen och sluten och äcklas av mina svettningar. När jag svettas som mest så blir jag samtidigt enormt trött.

Jag har alltid varit mycket aktiv med motion i olika former, men har fått sluta med det mesta, t ex dans där jag stänker ner övriga dansare med min svett, och gympa där jag blöter ner golvet under mig och t o m halkar i min egen svett. Den enda motion som jag klarar är vattengympa och promenader vid sval väderlek.

Jag hade en period ett extraarbete på ett konditori, men fick sluta där då min ansiktssvett droppade ner på kakorna. Jag använder pannband när jag t ex städar, lagar mat och bakar hemma, men bandet blir fort genomblött och mina glasögon immar igen så att jag inte kan se. Jag använder hörapparater och dessas filter sätts igen av min huvudsvettning. Svettningen från huvud och ansikte är värst eftersom den kan rinna fritt utan att hejdas medan svetten på bröst och rygg till viss del kan sugas upp av klädesplagg, som då slits och missfärgas.

När jag haft frågan om min svettning uppe med allmänläkare har de inte tagit problemet på allvar utan bara sagt ”det är klimakteriet” eller ”det är nyttigt att svettas”. Detta känns som rena hånet! Denna abnorma svettning förstör min tillvaro!

Jag har alltid svettats mycket vid ansträngning, alltsedan jag var ung, men den abnorma huvudsvettning jag har idag började efter det att jag drabbades av en borrelia med neurologisk påverkan, som konstaterades först efter en lång tids symptom.

Jag har fått behandling på Svettkliniken i Köpenhamn ett flertal gånger, med en varaktighet på ca 4 månader, vilket har varit till enorm lättnad. Nu använder jag rums- och handfläktar inomhus under sommaren och håller mig i skugga utomhus.