Birgitta, 74 år, fd Tandläkare

Jag är 74 år och har alltid svettats och skämts för det. Jag har fått höra att det beror på att jag tränar för lite. ”Träna mer så går det över!” Struntprat. Förutom att det är moment 22 stämmer det inte.

Jag har provat de flesta deodoranter och för 40 år sedan använde jag aluminiumklorid, men oj så ont det gjorde. När Bats kom blev det en lättnad, men med åren har svettningarna spridit sig över kroppen och nu är det bara händer och fötter som håller sig relativt torra.

Att jag har mycket kläder och underkläder är inte bara roligt utan en nödvändighet eftersom jag varje dag måste byta alla plagg inifrån och ut och snabbduscha 3-5 gånger. Det blev snärjigt på jobbet.

Jag har dansat i många år. Nästan alla svettas då, men när barnen var små klippte jag till blöjor och lade under BH:n på ryggen. Blöjan sög upp svetten men det blev tungt! Det finns inte sådana blöjor längre. Nu har jag istället mikrofiberhanddukar som jag sytt fast knytband i hörnen och fäster i BH:n. Den håller i drygt en timme innan jag får byta till en torr. Pannband är tyvärr omodernt men det använder jag ändå för att kunna se för all svett som rinner i pannan.

Att vara pensionär är en lättnad. Dels kan jag få svettas i lugn och ro. Dels slipper jag den psykiska stressen som ökar på svettningarna. Den medicin som faktiskt hjälpte mig och tog bort svettningarna gav mig tyvärr biverkningar: ont i magen, slöhet och demensliknande symptom så den kan jag dessvärre inte ta regelbundet.