William, 43 år, tjänsteman

Jag lider utav svettningar på ansikte/huvudet och kroppen (armhålor, händer och ryggen). Detta kallas för hyperhidros och är ett så kallat ärftligt handikapp. Det började efter gymnasiet och blev mer och mer med tiden. Det sker oftast vid möten med andra människor eller i stressiga situationer. Svettningar kan även uppstå i en varm sommardag, vilket har gjort att jag tar på mig mörka kläder för att det ska synas mindre. Det hjälper inte alltid och då får jag byta om då det droppar från ryggen.

Problemet har även gjort det helt omöjligt för mig att hålla tal, då jag svettas i ansiktet och folk uppfattar mig som osäker och det känns då ledsamt att jag inte kan kontrollera det. I övrigt är jag en social person och tycker om att umgås med andra människor, men mitt problem gör att jag automatisk drar mig undan från olika situationer där jag ska stå i centrum. Rädslan att svettas gör att jag ständigt tänker på det istället för att kunna fokusera på mitt arbete eller andra sociala sammanhang som jag befinner mig i. Är en aktiv person som inte tycker om att isolera mig men det känns som att jag gör det mer och mer med tiden. Jag har genom åren som gått, besvärats av det fruktansvärda tillståndet, vilket resulterat i ångest och lidande.

Jag har fått prova olika deodoranter, absolut torr och tablettbehandling utan att det gett någon effekt. Efter många olika försök så fick jag äntligen hjälp med injektionsbehandling av botulinumtoxin i ansiktet, vilket reducerade mina svettningar kraftigt och gav ett bra resultat. Det kändes som vändpunkten i mitt liv. Jag fick hopp och motivationen tillbaka för livet. Mitt arbete och mitt sociala liv påverkades positivt och jag kunde sitta bland andra människor, utan att svettningar uppstod i ansiktet där det syns som mest. Behandlingen i ansiktet genomfördes var fjärde månad i Köpenhamn och jag kunde få ersättningen beviljad av Försäkringskassan.

Sedan fick jag information att Svettmottagningen i Köpenhamn kommer att läggas ner och att man bara får behandla händer och armhålor i Stockholm. Jag kontaktade då det berörda sjukhuset som gjorde behandlingen men nekades pga. att det fanns många som stod i kö och sökte dit och sedan kom pandemin. Svetten började att komma tillbaka och då sökte jag desperat på egen hand och kom i kontakt med en klinik i Stockholm, som har behandlat mitt ansikte sedan dess. Självklart blir behandlingen mer sällan då jag måste betala en hel del varje gång. Är oerhörd tacksam att jag kan få hjälp men det har kostat mig många tusenlappar varje gång. Ska jag behöva lägga ut så mycket pengar på egen hand för att få ha ett normalt liv som alla andra i ett land som Sverige, där man betalar så mycket skatt för att få ha tillgång till fri vård när man behöver det? Politiker behöver tänka om, och underlätta för människor som verkligen behöver vård för denna sjukdom. Det är allvarligt!