Helene, 38 år, tjänsteman

Min svetthistoria börjar när jag är 9 år och jag upptäcker att jag har svårt att hålla pennan i skolan, för den glider bara omkring i handen. Handsvetten blir sedan ett problem på skoldiscon och på gympan, då jag ständigt måste torka av mig på kläderna. I tonåren börjar jag även svettas under armar och fötter.

Med åren har mina svettningar blivit allt jobbigare och mer generella. Jag svettas nu även mycket kring ljumskar och rumpa, och även lätt i ansiktet. Jag måste alltid tänka på hur jag klär mig för att det inte ska synas och gick inte i sandaler på flera år, då svetten syntes så tydligt om jag inte fick botulinumtoxin.

Jag söker ständigt skugga och kyla och ser till att vänta utomhus en stund innan jag ska in någonstans för att kyla ner mig först. Jag har turen att kunna arbeta delvis hemifrån, för varma dagar gör mina svettningar att jag inte kan vara på kontoret – det blir både fysiskt och psykiskt påfrestande. Men det är jobbigt även vintertid då vi går med skor inomhus och sitter i trånga varma mötesrum.

Idag har jag även helt slutat dansa om jag är ute med vänner, då jag svettas så mycket i ansiktet. I 25-årsåldern gjorde jag min första behandling med botulinumtoxin i händerna och armhålorna och några år senare fick jag även börja med fötterna. Det förändrade mitt liv något enormt! Äntligen kunde jag börja leva lite mer ”normalt”.

Jag har gjort MiraDry-behandling i armhålorna en gång och det har hjälpt lite. Jag betalar privat för injektionsbehandling för händer och fötter under sommarhalvåret, men har inte råd att även behandla under vintern. Min husläkare har skickat remiss för mina händer, men fick tillbaka den med kommentaren att de inte tog emot nya patienter för tillfället.

När jag ser på min familj så har både min farmor och pappa haft svår svettproblematik och dessvärre ser jag redan tydliga tecken på att bägge mina barn har ärvt den från mig. Det är en sorg, för jag vet hur handikappande mina svettningar har varit och är för mig, och jag hade önskat att de skulle få slippa genomgå samma lidande.