Anna, 68 år, pensionär

Primär hyperhidros är ett helvete, fick diagnosen för 5 år sedan. Svettningarna förekommer alla årstider, oavsett om det är varmt eller kallt ute. Fått behandling med botulinumtoxin var fjärde månad i huvudet, pannan, delar av ansiktet, bakom öronen och nacken, 150–200 stick varje gång. Behandlingen har hjälpt såtillvida att jag slipper gå med en handduk om axlarna hela dagarna. Nu är det slut med behandlingen

Då mitt yrkesliv varit inom vården, inom LSS, har jag lidit mycket av svett, varit ständigt sjöblöt. Mått dåligt över att planera klädsel varje dag, högar med tvätt att ta hand om.

Tycker om att dansa, tagit med mig ombyten och hårfön så att jag någotsånär kunde fixa till mig i pauserna.

Hela mitt har kretsat kring svett. Varit livrädd att jag luktar illa. Hade faktiskt ingen aning om att det fanns en diagnos, ännu mindre att det eventuellt fanns hjälp att få. Fick tips av min nya frisör som kände till diagnosen. Primärvården hjälpte mig med en remiss till Nyköpings Lasarett. Blev kallad efter tre veckor av en överläkare på kliniken. Utredningen visade primär hyperhidros.

Behandlingen startade omgående. Så tacksam över den tid jag fick min behandling. Min omgivning vet om mina besvär, har inte blivit behandlad med respekt. Får mest frågor om hur det känns att få så smärtsam behandling, för mig har det varit så mycket värt att jag bitit ihop den stund som det pågår. Besvären blev extra besvärliga vid 20-årsåldern när jag fick mitt första barn.

Äntligen har jag hittat en förening, som jag ska ansluta mig till.