Simon, 27 år, gymnasielärare

Jag har under hela mitt liv märkt att jag märkbart svettas mer än vad personer i min omgivning har gjort, ett tydligt exempel var i skolan när vi hade gymnastik, en svart tröja blev alltid mörkare eftersom svetten forsade ut över hela kroppen. Håret var så svettigt så att det såg ut som om jag hade duschat. Jag tänkte hela tiden att jag hade dålig kondition och sådana saker men det visade sig att hur mycket jag än tränade så blev det ingen som helst skillnad. Jag märkte också att det spelade ingen roll hur mycket eller lite ansträngande själva gymnastiken var, jag kunde vrida ur både byxor och tröja även om jag bara promenerade 2 km. Detta var under min grundskoletid.

När jag sedan blev äldre så började svettningarna komma mer frekvent, hade jag en tjocktröja på mig till skolan hade jag svettats igenom den när jag gick av skolbussen. Jag var alltså tvungen att ha t-shirt på mig även om jag frös. Att ständigt svettas på ryggen och på huvudet är sjukt jobbigt. Människor tittar på en som om det är något fel på en. Problemet med denna sjukdom är att det stoppar mig från att göra det jag vill, jag har alltid drömt om att köra motorcykel, jag kan inte ha en motorcykelhjälm på mig när det är sol ute, då börjar svetten rinna så att det rinner ner i ögonen vilket leder till trafikfara.

Om jag skulle ta en promenad på vintern blir jag också svettig, trots att det är kallt. Detta leder till att man ständigt fryser. Jag svettas över hela kroppen vilket också leder till att kläder måste tvättas ofta, en tjocktröja måste tvättas efter varje dag vilket också leder till högre slitage på kläder. Jag måste kemtvätta kostymen varje gång jag har vart på en tillställning eftersom den har blivit blöt av svett.

Jag sökte vård i vuxen ålder när jag fick reda på att det faktiskt var en sjukdom då landstinget kunde skicka hyperhidrospatienter till en svettklinik för behandling. Jag har aldrig vart så lycklig i hela mitt liv när jag upptäckte att det går att få hjälp! Omedelbart sökte jag mig till min lokala vårdcentral där flera prover togs men utan resultat. Doktorn hade aldrig hört talas om överdriven svettning och jag blev hemskickad igen. Jag fick hålla på att söka många gånger tills jag till slut träffade en sjuksköterska som också hade samma problem och hade fått Botox injicerat i sina händer för att lindra svettningarna. Hon talade med läkaren och fick mig denne till att åtminstone skriva ut någon tablett som minskar svettningar. Jag fick Ditropan utskrivet på prov, dessa tabletter är till för inkontinens men en av de största bieffekterna är att man svettas mindre. En stor bieffekt är också demens. Jag har tagit pillren nu i några år, endast vid speciella tillfällen. Detta funkar jättebra men jag vet att pillrens verkan kommer att avta då jag blir mer tolerant mot dem. Med andra ord kommer dessa att sluta verka och jag är tillbaka på ruta 1.

Under tiden jag har tagit pillren har mitt liv blivit helt annorlunda. Jag har bytt jobb från att vara bilmekaniker till att bli yrkeslärare på gymnasiet, det hade jag aldrig kunnat innan då jag hade skämts alldeles för mycket pga svettningarna. Jag har också tagit MC-kort och fått njuta en hel sommar på motorcykel utan att dränkas i svett. Men jag vet att detta kommer att avta och när det händer vet jag inte vad jag ska ta mig till, hela livskvalitén försämras avsevärt.

Du som läser detta och inte har en aning om vad överdriven svettning är: Tänk dig känslan att gå ut ur duschen och föna håret, efter 15 minuter när du har fönat håret så är håret lika blött igen (på riktigt). En tröja kan gå från att vara torr till att vara dyngsur, verkligen dyngsur på 10 minuter.

Vi som lider av hyperhidros svettas MYCKET, inte som en normal människa. Detta leder till stor utanförskapskänsla, jag kan inte leva mitt liv som en normal person. Tänk dig att inte kunna gå fram till en annan person och skaka hand eftersom det droppar om händerna, tänk dig att när jag ska hjälpa en elev i skolan och jag lutar mig över boken så kan det droppa svett ner i boken. Tänk dig att en varm sommardag sätta sig i en bil och slå på ac:n bilens säte är blött innan ac:n har kommit i gång.

Tänk dig när du ska på dejt och vara finklädd i kläder som är blöta innan kvällens slut. Tänk dig att ha sexuellt umgänge med en annan människa och sängen blir helt sjöblöt av svett. Detta är alltså sant, det är ingen överdrift som många säkert tror.

Jag hoppas verkligen att detta brev leder någonstans då jag verkligen vill ha någon bot på detta, kan jag inte leva mitt liv utan ångest kommer det aldrig sluta bra.