Frida, 27 år, Ambulanssköterska

Jag minns inte när det började för mig, jag har alltid svettats så länge jag kan minnas. Jag hade extrem fotsvett och handsvett som barn. Jag kommer ihåg ett tillfälle när pappa slängde mina skor på en bensinmack för att de luktade för illa i bilen när vi var på familjesemester. Det är nog mitt första minne och jag var 6–7 år då.

Jag har aldrig velat ta någon i hand för att jag är rädd för att behöva ”avslöja” mina svettiga händer och jag lärde mig tidigt att gömma händerna. Jag har svettats mycket generellt på hela kroppen men framförallt händer/fötter/armhålor. När jag var 10–11 år så började det eskalera och jag började må dåligt över det själv. Men det blev även värre med åren.

När jag var 15 år var det helt outhärdligt. Jag vägrade gå till skolan och jag hade extremt stora svettringar under armarna, svettades även genom tjocktröjor. Jag började anpassa vad jag hade på mig, jag använde mig av bindor, bomullspads och BH-inlägg under armarna som jag bytte regelbundet i skolan för att de inte skulle synas utåt. Jag ville inte vara inne hemma hos kompisar för då skulle jag behöva ta av mig skorna och göra fotavtryck, men också då jag skämdes för att skorna luktade illa.

Jag har en släkting som behandlades för hyperhidros med botulinumtoxin och mamma var därför snabb med att söka hjälp för mig. När jag väl kom till svettmottagningen så var det det bästa bemötandet jag någonsin fått och jag blev tagen på allvar och det var äntligen någon som förstod! Jag fick förtur och behandling inom två veckor.

Jag påbörjade då behandling när jag var 16 år. Jag är så otroligt tacksam för det! Behandlingen förändrade mitt liv totalt och jag blev en självsäker tjej och mådde så himla bra direkt!

Det började med att jag fick behandling var tredje månad, händer/fötter varannan gång och armhålor vid varje tillfälle. Jag kunde leva ett normalt liv och kunde använda vilka kläder som helst och vara tonåring som alla andra.

De började sedan glesa ut med behandling till var sjätte månad. Då började det bli lite jobbigt igen då jag hann bli svettig 1–3 månader däremellan.

För några år sedan slutade man behandla fötterna av någon konstig anledning – fick höra att det inte fanns tillräckligt med evidens för att det skulle fungera? Vilket jag var ett levande bevis på. Detta har resulterat i en annan sjukdom på fötterna som heter ”pitted keratolysis” som är ett resultat av extremt svettande, som jag behandlas för nu istället i omgångar. Behandlingstiden för händer och armhålor glesade också ut till en gång per år.

Jag har väl ändå varit så tacksam över hjälpen att jag stått ut när behandlingen släppt och att jag försökt hålla ut för att jag vet att jag kommer få behandling igen inom någon månad.

Pga coronapandemin har jag inte fått behandling sedan i början på 2019. Jag har tyvärr inte råd med att göra botulinumtoxinbehandling privat.

Det har fått mig att må så dåligt igen och bli osäker i mig själv. Nu är jag tillbaka till att anpassa kläder igen. När jag shoppar kläder har jag sjukt nog med mig en liten vattenflaska så jag kan dutta med lite vatten på kläderna i smyg för att se om svetten kommer synas på materialet. Mörka golv är det värsta jag vet och att fylla i papper/formulär/kvitton är hemskt då både penna och papper blir blöta. Det värsta av allt är att man tänker på det hela tiden och det går ut över nästan alla saker i vardagen men även mitt jobb som jag älskar!

Jag jobbar i akuta situationer och jag svettas extremt mycket, men framförallt om händerna vilket blir ett problem. Exempelvis kan jag inte byta plasthandskar snabbt om de skulle behövas, detta har resulterat i att jag får ta på mig 3–4 st handskar på en gång för att kunna plocka av mig handskarna allt eftersom de blir smutsiga. Jag får bära bår med handskar på för annars skulle jag tappa greppet. Plasthandskarna skulle jag kunna hälla svett ur efter bara minuters användande.

Min hyperhidros upplever jag som värst sommartid. Då svettas jag konstant på hela kroppen av minsta ansträngning och även utan ansträngning. Men även vintern är extremt jobbig också då jag svettas trots att jag fryser och jag blir inte varm i vantar eller skor då jag istället nästan förfryser tår och fingrar eftersom jag ständigt är blöt. Svettningen och minusgrader fungerar inte så bra ihop, jag får ont i lederna och blir stel.

Trots min diagnos och behandling i över 10 års tid har man nu bestämt i mitt län att man behöver ett nytt läkarutlåtande och ny remiss för behandling, vilket känns som att man förminskas och inte blir trodd på, jag tar inte hundratals sprutor för att jag tycker det är kul.

Jag har testat alla preparat mot svettning på apoteket flera gånger om och INGET hjälper, jag har även testat Oxybutinin som endast resulterat i biverkningar.

Det bästa med coronapandemin är att man inte behöver ta i hand med folk och därav kan jag dölja mycket av min sjukdom för andra.