Alice, 44 år, personlig assistent

Jag har svettats mycket så länge jag kan minnas. Det är värst i ansikte, huvud, nacke. Men även under brösten, hela ryggen, insida lår och rumpa. Jag har gjort hormonutredning hos min gynekolog som inte visade något onormalt och hos vårdcentralen har jag enbart blivit hänvisad till svettmottagningen då alla prover sett bra ut.

Hela mitt liv har jag gått och torkat mig i ansiktet och stoppat papper överallt. Jag har lidit i tysthet och svettningarna har påverkat mig i sociala sammanhang, i träningssammanhang, semestrar osv. Och när jag väl börjar svettas så sätter ångesten och paniken in och jag svettas ännu mer och blir jättevarm. Det känns som att jag kokar!

Jag svettas året runt, men sommaren och varma semesterresor är ju så klart värst. En sommar fick jag nog. Jag beställde en tid hos Docent Swartling på Svettmottagningen. Jag skulle åka utomlands och jag orkade inte svettas mer. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig vilken skillnad det skulle bli. Jag behandlade ansikte, huvud och nacke. Jag känner mig som en helt ny människa!

Och tack vare att jag inte svettas i ansikte och huvud så sätter inte paniken in längre och jag svettas inte lika mycket på andra ställen och blir inte lika varm. Jag behöver inte länge torka ansiktet hela tiden, jag kan träna utan att det rinner ner svett i ögonen, jag kan sminka mig utan att behöva stå vid fläkten i parti och minut, jag kan vara social trots att det är varmt. Och jag har berättat för mina närmaste om mitt problem. Det här är en livsavgörande behandling och den borde ingå i svensk sjukvård!