Ida, 25 år, undersköterska

Så länge jag kan minnas har jag haft problem med svettningar, jag har alltid varit varm och i tonåren sågs det inte som något konstigt. Undvek att ha vissa kläder och min stil bestod av stora och mörka kläder. Det var egentligen inte ett problem för jag ägde min kropp och hade en kompis som också svettades mycket så vi var coola med det men det har såklart alltid varit jobbigt att behöva vara konstant blöt och behöva byta kläder under dagen. Kände mig äcklig och gör fortfarande för även om jag tvättar mig och använder olika former av deo eller andra varianter så kommer svetten ändå och kommer att lukta, fast jag sitter still…

Kom av en slump in på denna sida och fick upp ögonen för detta igen. Idag är jag ju ingen tonåring men problemen kvarstår fortfarande och nu finns det inget att ”skylla på”. Jag måste lägga mycket energi på vad jag kan ha för kläder och när jag arbetar så får jag byta kläder under passen för jag arbetar nära människor och vill inte att andra ska behöva känna en dålig lukt eller få min svett på sig.

Även om jag nu upplever ett jag bara gör saker för att dölja mina svettningar så märks det när jag är i situationer som jag inte hunnit eller kunnat planera till fullo. I helgen skulle jag ut och äta och gå på teater men innan vi ens lämnat restaurangen så är min lånade gråa blus genomblöt och då syns det. En som inte har dessa problem kan bara gå ut utan att tänka på detta och kan låna eller ha på sig vad som helst. Slutade med att jag fick byta tröja med en kompis som hade en tröja som svetten inte syntes på för jag skulle vidare sen.

Det är pinsamt och andra förstår inte och tycker det är äckligt även om dom inte säger att jag är äcklig…

Jag ska ta tag i att söka vård och läsa på mer om detta, vad jag kan göra för att lindra besvären. Ingen har någonsin pratat med mig om detta, vad det är eller vad det kan bero på och hur det känns och påverkar mig.

Tack för detta initiativ som kan hjälpa fler, ge förståelse, förmedla hopp och öka kunskapen kring detta ämne. Det ger också en känsla av att jag inte är ensam med denna problematik och att jag faktiskt kanske kan få hjälp och förståelse!