Annki, 59 år, permanent sjukbidrag

Jag har haft svettningar så långt tillbaka som jag kan minnas. När jag arbetade i vården så svettades jag väldigt mycket om huvudet och gick alltid med ett lock till en glassbytta och viftade. Då retade dom mig alltid att jag var i klimakteriet det var inte alls kul. Då hade jag ingen aning om att man kunde ha överdrivna svettningar om huvudet. Vet ju folk som har det i händer och har opererat sig, men jag läste om detta och då fattade jag det är det jag har!

Detta är otroligt jobbigt och socialt handikappande. Kan göra mig iordning och sen börjar det rinna i håret och ner i ansiktet och så får jag börja om med makeup och håret. Eller när man är borta och sedan börjar toksvettas så folk tittar på en. Och särskilt på vintern när jag går i affären och torkar med papper och viftar med solfjäder. Då säger folk hur kan du svettas nu när det är kallt och så säger dom är du i övergångsåldern. Men tack och lov så har jag bara haft en vallning och det var ju inte alls som överdriven svettning. Är glad att jag slipper det iallafall.

Jag har alltid med mig papper, solfjäder, liten fläkt och kylhandduk runt halsen. Har aldrig fått någon behandling för det finns ju bara botulinumtoxin för huvudet och det har jag inte råd med.

När jag tänker tillbaka så minns jag att min pappa alltid var varm och torkade sig och gick gärna bar på överkroppen. Men det är synd för ett av mina barnbarn har nog samma som mig. Han svettas om huvudet utan att göra någonting och barnen i skolan brukar alltid säga varför svettas du det är ju ingen annan som gör det.

Ja detta är ingen rolig sjukdom att ha och förstör så mycket i livet och särskilt när man ska umgås med andra. Man får aldrig känna sig fräsch utan är blöt i håret och sminket rinner. Skulle göra vad som helst för att slippa denna sjukdomen. Jag har flera autoimmuna sjukdomar som är sällsynta och som förstör så mycket i livet. Men jag försöker vara positiv och säga till andra människor vad man har tror dom ju inte på ändå. Det har jag fått erfara. Det gäller att vara så pass frisk för att kunna vara sjuk.