Lucas, 24 år, IT

Så länge jag minns har jag haft problem med hyperhidros, tydligen har det varit med från födseln men det var först i puberteten det blev som värst. Jag fick fläckar på tygskor och var tvungen att byta till skor av läder för att de inte skulle förstöras, vilket istället ledde till värmeutslag, eksem och smärta under sommartid. Jag fick alltid välja svarta eller vita tröjor så att de stora svettringarna inte skulle synas. Men det värsta var nog händerna, att känna att man inte kunde röra vid något eller någon utan att lämna ett avtryck, t.ex på ratten i bilen, datorn, papper i skolan eller hålla hand med folk. Det var en fruktansvärd känsla och jag kände mig otroligt nedstämd och orolig hela tiden och det ärrar psyket.

Idag har jag fortfarande stora problem, dock kan jag dölja det till stor del iallafall med vissa kurer vilket har vart en otrolig lättnad i livet. Idag har jag jobb, partner och vänner och känner att jag kan leva ett normalt socialt liv men rädslan och ångesten för mina besvär sitter kvar.

Något som iallafall hjälpte mig väldigt mycket genom alla år var Stop24 Strong som finns på apoteket, dock verkar de ha ändrat innehållet så tyvärr får iallafall inte jag samma effekt längre. Jag har börjat med Absolut Torr istället på händerna och det blir mycket bättre, men det krävs att man kör varje/varannan dag.

Jag har tidigare fått botulinumtoxinbehandling i både armhålor och händer genom svettmottagningen i Uddevalla, väldigt förstående och trevliga läkare, rekommenderar dem starkt. I armhålorna har det fungerat jättebra och blir så gott som svettfri, det blir bättre på händerna men inte 100%, ett tips är att kombinera med Absolut Torr efter läkning. Tyvärr är det en ganska smärtsam behandling på händerna utan narkos.

Jag har köpt en jontoforesmaskin för fötterna och har testat denna ett tag, jag har sett en liten förbättring, skall fortsätta med detta och se om det hjälper.

Det finns metoder som hjälper för att kunna leva ett normalt liv även om man får undvika vissa situationer, botulinumtoxin + Absolut Torr/Stop24 är ett tips. Tyvärr verkar det inte finnas något riktigt botemedel vilket fortfarande känns jobbigt.

Det är viktigt att prata om sina besvär för sina närmaste, det blir sjukt mycket lättare då även fast det känns jobbigt att berätta, reaktionerna jag har fått av att berätta om mina besvär, även om det inte är till många människor så har de hittills varit positiva. Jag får mycket stöd av familjen, har även haft flera partners som jag har varit väldigt tydlig med från början om mina besvär, och det har tagits emot bra och jag har fått stöttning även där.