Wynja, 22 år, student

Jag har haft problem med överdrivna svettningar över hela kroppen sen jag var 12–13 år, och det blev snabbt ett jobbigt moment som satte käppar i hjulet både i skolan och på min fritid. Det i sin tur har påverkat mig mycket psykiskt, att jag blivit så begränsad. Jag hittar inte alls på lika mycket som innebär att jag skulle behöva röra på mig, och vissa dagar i högstadiet kunde jag till och med gå hem från skolan för att jag kände mig ofräsch.

När jag sökte hjälp och fick prata med läkare tog det flera månader innan jag blev erbjuden behandling, jag fick då Oxybutynin utskrivet. Har sedan 13 års ålder ätit både oxybutynin och ditropan. Alla i min närhet är medvetna om min hyperhidros men det var absolut någonting jag skämdes mycket över i tonåren.

Om jag ska jämföra nu och då är svettningarna exakt lika jobbiga och vissa dagar är hopplösa, men tragiskt nog lär man sig att leva med det. Jag tar motvilligt en tablett om jag är i behov, men jag gillar inte att ta dom ofta då forskning visat på ökad risk att få Alzheimers. Sen kan jag även känna mig jätteslö och nästan groggy på dom, så vissa dagar går jag hellre utan. Det som underlättar för mig är att ha våtservetter, näsdukar, deo och parfym i en handväska var jag än ska. Jag har dessvärre inte provat något som hjälper, förutom oxybutynin och ditropan!