Matilda, 29 år, livsmedelsarbetare

Så länge jag kan minnas har jag varit medveten om att jag svettas mer än andra. Jag vågade aldrig räcka upp handen i skolan pga rädslan att någon skulle se mina svettfläckar under armarna. Skolidrotten var pinsam bara för att jag blev till en pöl av svett medan mina vänner inte ens behövde duscha efteråt och jag fick ofta kommentarer om hur svettig jag blev.

I högstadiet kunde jag gå hem från skolan mitt under dagen om svettfläckarna på kläderna blev synliga och omöjliga att dölja, jag hade såklart kunnat byta kläder men det hade varit för märkbart för andra. Jag klär mig alltid i svart eftersom svettfläckarna syns mindre då, när jag var yngre klädde jag mig ofta i tjocka lager bara för att det skulle ta längre tid innan svettfläckarna syntes utanpå kläderna.

Jag har en konstant underliggande ångest pga mina svettningar även om jag idag hanterar det bättre än när jag var yngre. En ständig rädsla som dyker upp varje gång jag känner svettdropparna rinna i ansiktet eller längs kroppen. Ser någon? Viskar någon bakom ryggen på mig om hur äcklig jag är som svettas såhär mycket? Att svettas har för mig blivit kopplat till något negativt, att jag i situationer där även en normal person hade svettats och jag då svettas tio gånger mer – som vid tex träning – blir handlingsförlamad. Jag känner mig så äcklad av mig själv när svetten rinner så att det blir pölar på golvet att jag inte kan göra annat än att sitta stilla.

När jag i ca 20-års åldern väl vågade söka hjälp och kontaktade min vårdcentral fick jag till svar att jag nog behövde gå ner lite i vikt. Trots att jag förklarade att detta var något jag lidit av hela mitt liv, även under mina tonår som underviktig, ätstörd och konstant frusen. Efter mycket tjat från min sida fick jag en remiss till hudkliniken i staden jag bor i. Där fick jag hjälp i form av botulinumtoxininjektioner i armhålorna och medicinering. Injektionerna, som jag gör regelbundet, har hjälpt mig mycket med svettningarna i armhålorna. I min region har de inte kunskap att behandla andra områden än armhålor, händer och fötter och jag har därför inte fått hjälp för svettningar i ansiktet vilket är ett av mina problemområden och det jag tycker är jobbigast och påverkar mig mest. Jag har fått testa de två olika medicinerna som idag erbjuds mot svettningar och ingen av dom har haft någon effekt på mig.

Jag skäms otroligt mycket över mina svettningar och har svårt att prata med andra om det då min erfarenhet av att göra det är att folk inte förstår. Endast min sambo vet om hur jobbigt det faktiskt är för mig och att jag får den behandling jag får för det.