Angelica, 34 år, utbildad massageterapeut

Hyperhidros är ärftligt, flera på pappas sida samt min bror har samma problematik.

Allt i mitt vardagsliv blir negativt påverkat av mitt handikapp. Jag kan jag inte ens föreställa mig att jobba på ett kontor med möten och handskakningar. Det är otroligt påfrestande och väldigt pinsamt att skaka hand med folk. Jag är utbildad massageterapeut i USA, och allt funkade så länge jag fick behandling med botulinumtoxin, men jag har fått lägga mitt diplom på hyllan, eftersom jag inte kan utöva yrket utan behandling som jag inte har råd med längre. Mina händer är inte bara svettiga, de är också väldigt kalla.

På vintern är jag sjuk ganska ofta, eftersom mina fötter är svettiga och kalla och jag fryser alltid. Blöta fötter leder till svamp i hud och naglar. Nagelsvampen har jag haft i 15 år, jag har provat laser, salvor, krämer, nagellack utan framgång. Jag blev allergisk mot tabletterna mot nagelsvamp och nu har jag inget som kan hjälpa mig. Svettningen är i den omfattning att jag flera gånger har halkat i mina gummisandaler och gjort mig illa. Jag försöker därför att ha gympaskor på mig, men eftersom fötterna inte vädras återstår svampproblematiken. 

Överdriven svettning hindrar mig på alla områden i mitt liv: utbildning, söka jobb, eller gå på möten. Jag fasar verkligen för att skaka hand med folk för att det är otroligt obehagligt och pinsamt. Flera gånger har jag sett hur folks ansikten förändras och jag kan se hur de tänker – ”vad är det för fel på henne?” Jag tror omgivningen får en chock av att skaka hand med mig, någon som är så kall och blöt. Jag tycker att jag blir bemött annorlunda efter en handskakning. Jag tror att det är ganska normalt att fråga sig: ”Varför är hennes händer så svettiga och kalla?” ”Är hon sjuk?” ”Tar hon droger eller medicin?” ”Är hon så nervös?” ”eller psykiskt instabil?” Människor som inte lider av hyperhidros kan inte riktigt förstå.

Mina svettningar påverkas väldigt lite av vad jag äter eller hur jag mår, men jag har ändå slutat dricka kaffe – försökt lägga om mina kostvanor. Men eftersom det är ärftligt kan jag inget göra, vill bara få botulinumtoxininjektioner igen och känna mig normal.

Mest av allt skulle jag vilja att myndigheterna tänkte om och gav mig tillgång till fri vård av hyperhidros som det var före 2019. Jag tycker att det är otroligt oetiskt och diskriminerande att inte hjälpa oss med hyperhidros. Jag har inte valt att ärva den här problematiken, och det skulle kännas så befriande att inte ens tänka på svettningen.