Ingmar, 61 år, sjukpensionär

Min hyperhidros debuterade under tidiga tonår. Svettningarna blev oerhört jobbiga och ökade med tiden. Även om det inte var extremt varmt svettades jag utomhus och även inomhus, utan att ägna mig åt något arbete.

Allteftersom åren gick blev svettningarna allt kraftigare. Om jag till exempel klippte gräs med motorklippare rann svetten utmed huvud och ansikte efter ca 5 minuter. Jag fick svett i ögonen och glasögonen blev fulla av svett och immade igen. Samma sak när jag dammsuger.

Det räcker det med en promenad – i normal gångtakt – till och från centrum (5 minuters promenad (åt varje håll) för att handla. När jag kommer hem rinner svetten. Jag måste tvätta ansiktet och huvudet 6–8 gånger innan det lugnar sig, eller duscha, men duschningen får vänta ett tag annars fortsätter eftersvettningarna. Jag brukar också lägga mig på sängen, jag har en fläkt på nattygsbordet som jag sätter på full effekt. Efter ca 10–15 minuter upphör svettningen. Fläkten är på under natten. Lägger jag mig utan fläkt är jag svettig efter ca 5 minuter annars är jag dyblöt i huvudet när jag vaknar. Fläkten behöver jag under hela året.

Svettningen har jag året runt, om det är en riktigt varm sommar blir det outhärdligt, men problemet kvarstår också vintertid.

Att åka kollektivt är extremt jobbigt. Jag springer inte till T-bana eller buss, gör jag det börjar jag svettas, hellre väntar jag på nästa tåg, förhoppningen är att jag svettas mindre under resan. På grund av ”eftersvettningarna” blir jag tvungen att upprepade gånger torka huvudet med näsduken. Glasögonen immar igen och måste tas av. Näsduken blir nästan genomvåt. Därför nytvättad näsduk varje dag och ordentlig duschning. Ofta blir jag svettig efter att ha duschat, fast jag inte duschar i varmt vatten, utan normaltempererat. När det gäller kläder måste jag vara noga. Ingen tjock jacka eller tjocka skjortor eller tröjor. I många fall ingen jacka.

Mest jobbigt är det när jag vistas bland andra människor, affärer och kollektiva färdmedel till exempel. Hyperhidros är en sjukdom som begränsar möjligheterna att få en bättre livskvalitet. Det är säkert många som tror jag har någon sjukdom (fast inte hyperhidros), eller är nervös. Jag mår naturligtvis psykiskt dåligt i sådana situationer och svettas därför ännu mer.

Jag trodde under många år att det var naturligt att svettas på detta sätt. Så en dag var det ett inslag på TV om Svettkliniken, och då förstod jag att det var en sjukdom det var frågan om. Det gav hopp om att få hjälp.

Jag bokade en tid där det konstaterades att jag hade hyperhidros. Fick behandling och det var som att bli en ny människa, helt fantastiskt! Har fått flera behandlingar med mycket god effekt. Effekten sitter i runt 6 månader, och det är lätt att få tid för ny behandling. Jag har fått flera behandlingar. Behandlingen går snabbt och det är inga problem, jag får också bedövning vilket underlättar.

Jag är helt öppen med att berätta om sjukdomen. Jag vet ingen i bekantskapskretsen, eller på arbetet som kände till att hyperhidros existerar. Alltid bra att människor får information om en ”dold” sjukdom. Att sprida kunskap om sjukdomen är viktig. Där gör Hyperhidrosföreningen och Svettliv verkligen ett bra arbete. Det gör att människor kan få information om sjukdomen och det svåra handikapp det är frågan om. Svettkliniken ger mig möjlighet till ett bättre liv.