Mattias, 38 år, kommunikatör

För mig har behandlingarna mot hyperhidros varit direkt avgörande för hur jag idag kan leva mitt liv. Då jag lider av hyperhidros med mest aktivitet i ansiktet blir det extra jobbigt då det är ett parti som är väldigt exponerat och svårt att dölja. 

Tiden innan jag fick min första behandling var oerhört jobbig, jag levde ett väldigt begränsat och isolerat liv. Saker som för många är självklara så som att träffa vänner, gå på en middag, vara i en relation, söka jobb eller en utbildning var för mig förenade med stress och ångest. Denna ångest och stress tog över min tillvaro och gjorde tillslut att jag ställde in, undvek och avslutade det mesta på grund av rädslan att dömas och skammen över att ha hyperhidros. 

Efter första behandlingen så förändrades mitt liv över dag, behandling gav mig självförtroende och mod att börja leva livet igen. Jag vågade söka till en utbildning, gå på en arbetsintervju, hålla i presentationer, gå på middagar, starta en relation men även göra de mest basala saker som ta en kaffe med en vän, fråga om hjälp i en butik eller gå till en frisör.

För personer som inte lider av hyperhidros så tror jag det kan vara svårt att fullt förstå hur det begränsar ens liv både socialt och rent funktionellt. Att styras och kontrolleras av extrem svettning till den grad att man tar avstånd från vänner, utbildning och jobb borde ingen behöva uppleva eller gå igenom. För mig är behandlingen mot hyperhidros inte bara livsavgörande men även livsviktig.