Johan, 27 år

Mina tidigaste minnen av svettningarna var nog när vi skulle dansa i skolan och jag struntade i att dyka upp helt enkelt för att jag fick panik av bara tanken att någon skulle tvingas hålla hand med mina svettiga händer. Jag drar mig för att hälsa på människor och alla möjliga sociala sammanhang vilket också resulterat i depressioner. Handskar/skor blir blöta och sedan blir det kallt. Tangentbord, spelkontroller, telefoner – allt blir märkbart blött så att andra ser och det är pinsamt.

Svettningarna blir värre när jag styrketränar, vilket jag älskar. Inte ens det fick jag ha liksom och det begränsar min greppstyrka vid marklyft och egentligen alla övningar överlag där man måste ha bra grepp. Det har funnits perioder då det har varit okej men då har jag inte tränat alls faktiskt och jag har till och med stundvis glömt bort mitt handikapp. Men det kommer alltid tillbaka, jag skäms till och med för att ha någon i passagerarsätet då jag kör bil för att dom ska se hur man har blött ner hela ratten. Alltså det finns så otroligt många hinder med detta att jag orkar faktiskt inte ens nämna allt här.

Relationer har helt gått bort för mig, överlag ser jag rätt bra ut kan jag tycka och jag har haft många närmanden av människor men som jag har skjutit undan pga handikappet. Om några år börjar jag närma mig 30, Jag trodde faktiskt inte ens att jag skulle klara det så långt som jag gjort men det finns ändå mycket att leva för. Varför skulle jag ha sån otur och varför är det så orättvist är frågorna jag alltid haft med mig. Vanligt fungerande människor vet inte hur lätt dom har det. Ibland tröstar jag mig med att det finns folk som faktiskt har det värre och förminskar mitt eget problem.

Har provat ditropan-tabletter som gett väldigt jobbiga biverkningar och sedan den deodoranten Absolut Torr som knappt går att applicera och lyckas jag få någon effekt av det så tränger svettningarna igenom även fast jag kör båda. Finns ingen expertis på området då jag sökt vård och jag vet såklart mer än vården själva gör om tillståndet. Aldrig berättat för min omgivning i detalj vad problemet är mer än att jag kläckt ur mig någon gång ”alltså jag har så svettiga händer så det här går inte” typ men aldrig sagt att det är ett konstant problem och att jag lider av hyperhidros.

Svettas lugnt där ute och försök ändå att se allt det fina i livet det finns saker att göra även för oss.