Caroline, 22 år, förskollärare

Min hyperhidros började när jag var runt 17–18 år då det började främst under armarna, men som sedan bara blev värre och värre. Nu några år senare svettas jag verkligen överallt förutom händer och fötter konstigt nog. Spelar ingen roll om det är minusgrader ute då jag svettas ändå.

Detta begränsar min vardag extremt mycket, exempelvis när jag ska iväg någonstans, träffa människor, handla, ja vad som egentligen. Vid våren/sommaren är det såklart ännu värre med tanke på värmen och att åka kollektivt är mardrömmen. Så fort jag går och sedan kanske stannar för att vänta på spårvagnen/bussen och sedan ska kliva på och åka kanske 1–2 minuter så rinner det i hela ansiktet, ryggen och jag kan ej sitta ner för då svettas jag igenom byxorna. Det enda ”positiva” är om jag får sitta ner kanske i 15 min så slutar det och jag skulle säga att jag klarar en hel arbetsdag utan dessa problem. Så i princip om jag ska till något/någon, då svettas jag extremt men sen när jag tagit det lugnt och suttit ner i några minuter så slutar jag att svettas.

Pga min hyperhidros kan jag inte ha på mig alla kläder jag önskar utan blir mycket svart men då jag vägrar ha det för ofta så blir det mycket mönstrade kläder eller en tunn kofta över. Jag har sökt vård för detta innan men pga så dålig kunskap om denna sjukdom får jag ingen hjälp. Och eftersom jag svettas på så många ställen kan jag inte behandla mitt problem med ex botulinumtoxin för kommer ju ändå svettas på andra ställen där botulinumtoxin inte tas.

Så jag vet verkligen inte hur detta ska sluta, det är något som jag verkligen inte önskar någon människa att gå igenom, då detta är så påfrestande. Jag tycker själv det är extremt jobbigt när jag svettas och att andra ser det också, vilket gör att jag då svettas ännu mer. Jag hoppas på mer kunskap och ett botemedel för detta väldigt snart.