Solveig, 69 år, pensionär

Jag har haft problem med svettningar sedan småskolan. Då förstod man inte vad det var
Jag fick sitta med en handduk och torka mej med. När jag började jobba var det ännu värre. Jag svettades under mina armar, det bara rann från mig. Jag fick höra hemska saker som folk sa till mig. Mina händer och ansikte var alltid blöta, mina barn tyckte det var otäckt när jag tog i dom och kramades. Dom sa alltid ”Mamma, varför är du alltid blöt?”.

Jag var hos läkare och sökte hjälp; fick utskrivet tabletter som jag hade svårt att ta. Jag fick hjärtklappning och blev torr i munnen. Kände mig konstig. När jag var äldre skrev min läkare en remiss till hudkliniken. Där fick jag besked att jag hade sjukdomen (hyperhidros). Jag fick hjälp med botulinumtoxin i ansiktet, huvud, nacke, hals, händer och armhålor. Jag har aldrig mått så bra, som när jag fick den hjälpen med botulinumtoxin på hudmottagningen

Sen fick jag åka till Danmark när jag inte fick hjälp med ansiktet, huvud, hals och nacke längre. Sen försvann Danmark. Sommaren 2020 har varit fruktansvärd när jag inte fick botulinumtoxin i ansikte, hals, nacke och huvud. Mina kamrater tycker det är fruktansvärt att jag ska behöva må så enormt dåligt som jag gör. Det bara rinner från mitt ansikte, får ha en trasa runt halsen, håret är helt blött. Jag mår dåligt, måste sätta mig, orkar inte stå. Nu när man går i affärer bara rinner det ifrån en. Jag går i linne när andra har jackor på sig – folk bara tittar på en. Jag får ta av mig min jacka. Det tar mycket på krafterna att ha det så här. Min man lider med mig.

Hoppas att det kommer en ändring så vi alla kan få hjälp med denna sjukdom, för det är en sjukdom.