Emma, 41 år, kommunikatör

Min hyperhidros debuterade i vuxen ålder, men jag led av handsvett och armsvett redan i puberteten, mer än vad som är normalt för en tonåring. Redan då påverkade det mitt liv oerhört mycket, med konsekvenser i det sociala livet, på discon, med kompisar och killar.

När jag var runt 25–30 började svettningarna sprida sig till ryggen, bröstet och fötterna och kom som ”vallningar” vid nervositet och fysisk ansträngning. Efter ett tag var det som att jag var konstant varm och svettig. Jag öppnade ständigt alla fönster, även på vintern. Kunde bara ha naturmaterial på mig, bomull, linne, siden och modal/tencel. Svårt med vinterjackor som nästan alltid har syntetfoder. Fick gå med uppknäppt jacka i minusgrader och blev kall och blöt.

Många jobbiga situationer har uppstått. På ett jobb under en varm sommardag hade jag sandaler på mig. Min chef skulle gå ut snabbt och hämta posten och lånade mina skor och utbrast ”men usch, de är ju blöta!” Jag ljög och sa att jag gått i vått gräs.

Under mina singelperioder var jag tvungen att dricka så mycket alkohol för att kunna umgås med killar eller vara nära någon att det ledde till riktiga alkoholproblem. Alkoholen stängde av svettningarna och var det enda sättet jag kunde dejta och våga låta någon ta i mig.

Till slut ledde svettningarna även till att jag fick social fobi och inte ens kunde umgås med en kompis på tu man hand. Detta sökte jag hjälp för men fick då enbart hjälp med samtal med en psykoterapeut.

Jag hittade till Svettkliniken 2012 genom att googla fram information för jag visste inte ens att det fanns något som hette hyperhidros, och ingen inom vården hade tidigare berättat om det. Jag fick oxybutynin utskrivet och det hjälpte direkt! Jag fick livet tillbaka! Trots jobbiga biverkningar som halsbränna och tryck över bröstet, muntorrhet och torra slemhinnor och ögon var det värt det.

Nu har jag varit gravid och ammat två barn de senaste fyra åren så jag har fått ta uppehåll i medicineringen vilket har varit oerhört jobbigt, speciellt under den varma sommaren 2018 då jag fick ta flera kallduschar om dagen och ändå ständigt var blöt av svett.

Jag skulle gärna prova botulinumtoxin för att slippa de jobbiga biverkningarna från oxybutyninet men det är för dyrt att betala för det själv och eftersom jag har så stora problemområden (rygg, bröst, ljumskar, fötter) skulle det krävas många sprutor.

Jag hoppas verkligen att hyperhidros får högre status inom vården så att vi som är drabbade kan få hjälp med detta handikapp som så konkret försämrar vår livskvalitet och orsakar depression, social fobi och förstörda relationer.